29
Sep

A deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el

Megnyílik az első deutériumtipizálást végző klinika Amerikában

A deutérium lesz az egyik diagnosztikai anyagcsere-markere annak a klinikának, amelyet 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS néven ma, szeptember 29-én, nyitnak meg a kaliforniai Santa Monicában.

A világ első anyagcsere-tipizálási laboratóriumában a precíz, egyéni anyagcsere-profil felállításához a deutérium (2H) mellett a szén nehézizotópjával (13C) jelzett glükózmolekulákat használják.

A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően. A kutatások elindítója dr. Somlyai Gábor biológus, aki 1990-ben kezdte vizsgálni, majd közölte a hidrogén nehézizotópjának jelentős élettani, sejtosztódásra gyakorolt hatását.

A héten nyíló klinikán ‒ Somlyai dr. 25 éves kutatómunkája nyomán ‒ a deutériummegvonás rutinszerű gyógyászati alkalmazása indulhat el, a magyarországi alkalmazás még várat magára.

A most nyíló klinikán kívül egy éven belül további 9 hasonló klinika megnyitását tervezik az Egyesült Államokban.

 

A deutérium élettani szerepének felismerése, gyógyszeripari felhasználása új lehetőségeket nyit meg a daganatos betegségek célzott terápiájára, illetve a normális sejtműködés deutériummegvonás általi helyreállítására a sejtek egyedi anyagcsere-profiljának részletes tisztázását követően.

A kutatási eredmények egyre jelentősebb érdeklődést és elismerést váltanak ki a nemzetközi tudományos életben, ennek eredményeként kezdődtek a szakmai egyeztetések az USA egyik leggyorsabban fejlődő vállalata, a Quest Nutrition, és a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. között arról, hogyan lehetne a deutériumcsökkentéssel még egészségesebbé tenni a táplálék-kiegészítőket forgalmazó cég termékeit, hogyan lehet felhasználni az eljárást az egészségmegőrzésben és a gyógyításban.

A héten megnyíló 13CIGNATURE 2HEALTH DIAGNOSTICS az első, klinikai és járóbeteg-ellátást biztosító klinika, amely Boros professzor szakmai vezetésével deutériumtipizálást is végez majd. Dr. Que Collins, a Santa Monicában nyíló klinika igazgatója felkérte a magyar kutatócsoport tagjait arra, hogy készítsék fel az amerikai szakembereket a deutériumcsökkentett víz és egyéb deutériumcsökkentő élelmiszerek gyógyászati alkalmazására, tanítsák meg Amerikának a deutériummegvonás biológiai, biokémiai összefüggéseit. Szavaival élve, a betegek igénylik és megérdemlik ezt az új lehetőséget.

 

 

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója 1993-ban a világon elsőként igazolta a deutérium kitüntetett szerepét a sejtosztódás szabályozásában. Régóta ismert tehát a deutérium szerepe a sejtciklus szabályozásában, valamint a deutériummegvonás sejtosztódást gátló hatása. A pontos hatásmechanizmust idén közölték a magyar kutatók első vonalbeli amerikai egyetemek professzoraival, a világ egyik legjelentősebb tudományos kiadója, az Elsevier, Medical Hypotheses című folyóiratában. Az eredményeket Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora – a kutatásokban több mint 10 éve közreműködő kutatóorvos – a floridai Tampában megrendezett, „Metabolikus gyógymódok” című konferencián is bemutatta.

Egy szintén idén megjelent tudományos közleményben kanadai és amerikai klinikai kutatók is a deutériumcsökkentő zsírmobilizációt nevezik meg a hosszabb túlélés kulcsaként tüdőrákos betegeknél. A közlemény konklúziója, hogy a hosszabb túlélésre azoknak a betegeknek volt esélyük, akik az energiaszükségletük jelentős részét zsírok elégetéséből biztosították. A publikációban hivatkoznak Boros G. László és Somlyai Gábor magyar rákkutatók korábbi – deutériumcsökkentő mechanizmusokkal kapcsolatos – publikációira.

 

Társaságunk korábbi hírei, közleményei a http://www.hyd.hu/aktualis oldalon olvashatók.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/a-tudomany-hirei16
Jun

Újabb kutatás igazolja a deutérium onkoizotóp szerepét

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. daganatellenes kutatásának eredményei is részét képezik annak a szerkesztői közleménynek, amely az elmúlt héten jelent meg a Cell Metabolism című folyóiratban (a lap impakt faktora, azaz idézettségi mutatója igen magas, 17,6).A lap a világ második legrangosabb tudományos folyóirata a klinikai endokrinológia és anyagcsere-kutatás témakörében.

 

Boros G. László professzor (Kalifornia Egyetem, Los Angeles) most megjelent cikkét a lap főszerkesztőjének hivatala közölte június 10-én, pénteken.

 

A cikk társszerzői közt találjuk Richard D. Begert, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) Toxikológiai Kutatóközpont Biomarker részlegének igazgatóját és Somlyai Gábort, a deutérium biológiai-, élettani jelentőségét elsőként felismerő biológust, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatóját is. 

 

Idén ez már a második jelentős publikáció a témában, januárban a világ egyik legjelentősebb tudományos kiadója, az Elsevier, Medical Hypotheses című folyóirata jelentette meg azt a közleményt, amely pontosan tisztázza a hidrogén természetben megtalálható nehézizotópjának – a deutériumnak – onkoizotóp szerepét a rák kialakulásában.

 

Boros G. László, a szénatom természetes nehézizotópjával jelzett cukormolekulákkal végzett sejtanyagcsere-kutatásai alapján már 1995-ben felvetette, hogy a rákra sejtszintű metabolikus betegségként kell tekinteni.

 

A közlemény újabb megerősítése annak, hogy a deutériumcsökkentés Somlyai Gábor által elindított kutatásának jelentős szerepe lesz a jövő orvostudományában

HASONLÓ CIKKEK: /hu/a-tudomany-hireiA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404, +36/1-476-0230

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM

Created by okeery.com