28
Jan

A feltaláló címmel mozifilm készült a Béres Csepp megalkotójáról

 

Egész estés játékfilm készült id. dr. Béres ózsef életéről, melyet A feltaláló címmel 2020. február 6-án mutatnak be a mozik országszerte. Az életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be a hatvanas-hetvenes években.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életéről most először készült mozifilm. A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült A feltaláló című filmet Gyöngyössy Bence rendezte, aki kiemelte:

„A feltaláló a Béres Csepp születésének eseményeit követve egyúttal látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szocializmusról, az akkori társadalmat átható hazugságokról, intrikákról. Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József küzdelmeit, igazságszerető, megalkuvást nem tűrő személyiségét, elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, amelyet a kutató ránk hagyott.”

Az életrajzi dráma előzetese az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

  

Béres József szerepében Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész látható, akit casting nélkül választottak ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet. Gáspár Tibor szerint A feltaláló története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. „Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is”  – mondta.

Béres József feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata alakítja, színészi játéka felidézi az erős asszony személyiségét, aki a rengeteg baj és nehézség dacára is hűségesen kitartott férje mellett, mindenben támogatva őt. A feltaláló további főbb szerepeiben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt. 

A mozifilm a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de jelentős részét még sehol, semmilyen formában nem láthatta a közönség. 

A film dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, 2020. február 6-án érkezik országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. 

Forrás: beres.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu