Ételed ÉLETED szolgálja!
A helyes táplálkozásnak a betegség megelőzésében és a gyógyulásban is fontos szerepe van. Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje, zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.
A teljes értékű táplálkozás egyrészt abban különbözik a hagyományos, vegyes étrendtől, hogy kerüli az alapanyagok túlzott megmunkálását, feldolgozását, vagyis a friss ételben nincsenek jelen a finomított élelmiszerek (pl.: fehér liszt, fehér cukor, finomított olaj), adalékanyagok (pl.: színezékek, állományjavítók, tartósítószerek). Másrészt ez a fajta táplálkozás főleg növényi eredetű élelmiszerekből – lehetőleg ellenőrzött művelésből származó – teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből, illetve tejből és savanyított tejtermékekből áll. Az ételek felét
frissen, azaz nyersen ajánlott elfogyasztani. A hús, a hal és a tojás fogyasztása alárendelt szerepet játszik. Naponta minimum 50 deka nyers zöldségre, gyümölcsre, ezen kívül teljes kiőrlésű gabonafélékre, ezekből készített pékárura, és megfelelő mennyiségű folyadékra (elsősorban víz, forrásvíz, gyógyteák) épül.
Fontos az is, különösen gyógykezelés ideje alatt, hogy az élettanilag szükségesnél bővebb táplálkozással ne kényszerítsük felesleges munkára a szervezetet. Mivel minden betegség, minden kezelés más és más, ezért érdemes egyéni dietetikai konzultációt igényelni, ahol megállapítható, hogy az Ön szervezetének milyen tápanyagokra, milyen mennyiségben van szüksége. A gyógyulás ideje alatt kerülje a nehezen emészthető ételek (pl.: a vörös húsok, a só, a finomított cukor, a fehér liszt) használatát, lehetőleg ne fogyasszon nehéz, zsíros ételeket, alkoholt, erős, csípős fűszereket (pl.: fekete bors, mustár).
A tej a felnőtt ember részére kis mennyiségben, főként savanyított tejtermékek (pl.: natúr joghurt, kefir, aludttej, túró) formájában ajánlott. Ezek a termékek segítenek a hasznos bélflóra (vastagbélben található „jó” baktériumok) visszaállításában. Az egészséges bélflóra szabályozza az emésztést, gátolja a salakanyagok és mérgező anyagok lerakódását, akadályozza a rákkeltő anyagok felszívódását, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.
A vitaminok és ásványi anyagok, rostok biztosítására a vegyszermentes, friss, évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonaféléből (pl.: teljes gabonaszemek, búza, zab, rozs, árpa) készített ételek a legalkalmasabbak. Érdemes otthon készített müzlivel vagy kása étellel kezdeni a napot. Számos növényben találtak védőanyagokat, amelyek rákkeltő anyagok vagy a daganatos sejtek ellen hatnak. Ezekből minden nap érdemes fogyasztani nyersen és párolva is! Ritkán gondolunk arra, hogy a szervezet számára a salakanyagoktól való megszabadulás ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás.
A szervezet mindennapi méregtelenítési folyamatait támogatjuk, ha a növényekben gazdag étrend mellett naponta kb. 2 liter folyadékot (tiszta víz, gyógytea, zöldségleves) fogyasztunk, ha reggelente megiszunk 2-3 dl vegyszermentes alapanyagból frissen készített zöldség-, vagy gyümölcslevet, valamint, ha rendszeresen végzünk könnyű testmozgást. A növényi rostok a bélben megkötik a méreganyagokat, meggyorsítják a salakanyagok tápcsatornán való áthaladását, a sok folyadék pedig valósággal „átmossa” a szervezetet, így segítve a szervezet tisztulását.
Az onkológiai kezelés idején szigorúan tilos böjtölni! Ezt kizárólag orvosi felügyelet és a kezelések befejeződése után fél – egy évvel célszerű elkezdeni. Gondosan figyelje szervezete visszajelzéseit és előtte kérje ki dietetikus szakember tanácsát!
Kerülje az ételek bő zsiradékban sütését, helyette kevés vízben vagy sütőben párolja puhára ételét, és az értékes hidegen sajtolt olajból (olíva-, tökmag-, lenmag-, napraforgóolaj) csak tálaláskor tegyen az ételhez 1- 2 teáskanállal. A párolóedényt elég csak épp kikenni egy kevés olajjal! Húsféléből keveset fogyasszon, heti 1-2 alkalommal kevés tengeri hal, vagy pulyka-, csirkehús formájában, a többi napokon egyéb állati eredetű fehérjével (natúr joghurt, túró, esetleg tojás) fedezni tudja szervezete szükségleteit. Kifejezetten kerülendők a füstölt húsok és húskészítmények pl.: konzervek, vörös áruk, felvágottfélék, mert ezek nagy mennyiségű sót, rejtett zsiradékot és különféle kémiai adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak.
Egyszerre kevés mennyiséget egyen, és hagyjon időt, hogy a gyomor az egyik étkezéstől a másikig kiürülhessen (minimum 2-3 óra), és felkészülhessen az újabb étel megemésztésére! A májműködés támogatása azért ajánlatos, mert a méregtelenítési munkát nagy részben a máj végzi. Segíti a máj működését, ha étkezés után 1/2 órára lefekszik, szundikál, esetleg zenét hallgat, hogy a szervezetnek az emésztésen kívül más dolga ne legyen ebben az időben! Jó, ha a jobb bordaívre (májtájékra) meleg vizes termofort (meleg vizes palackot) rak, mert a meleg jótékonyan hat a máj keringésére étkezés után.
A májműködést azzal is segítheti, ha
– nyugodtan és alaposan megrágja az ételeket,
– rendszeresen fogyaszt nyers gyümölcsöt és zöldséget,
– naponta mozog, és szükség esetén tisztító beöntést végez,
hogy kiürüljön a bélrendszer.
Gyógyszertárban kaphatóak májműködést támogató gyógynövénykivonatok: Hepabene, Silegon, Legalon, homoktövis.
Könnyen elkészíthető, egészséges receptek
Egyszerű zabpehely kása
Hozzávalók 1 főre:
1 dl zabpehely, 2 dl víz (egy rész zabpehely, két rész víz).
Elkészítés:
A felmelegített vízbe belekeverjük a zabpelyhet, amely lassú tűzön kb. 10 perc alatt fő meg. A pehely magába szívja a vizet. Ha fedő alatt hagyjuk állni pár percig, akkor egészen sűrű állagú lesz.
Ötlet (reggelire, vacsorára):
Ha édes kásaként tálaljuk, akkor már főzéskor keverhetünk hozzá adagonként 3-4 dkg mazsolát, 1-2 szem aszalt szilvát, majd tálaláskor 1 db frissen reszelt almával, és egyéb darabolt gyümölccsel, kevés mézzel, fahéjjal vagy citromfűvel ízesíthetjük.
Céklás sárgarépa saláta
Hozzávalók 1 főre:
1 tojásnyi cékla, 1 közepes sárgarépa, 2 savanykás (idared) alma, 5 dkg mazsola, 8 szem dió vagy 1 ek hidegen sajtolt olaj, ízlés szerint 1 tk méz.
Elkészítés:
A céklát és a répát igen apróra, az almát nagyobbra reszeljük, összekeverjük a mosott mazsolával, a durvára vágott dióval és a többi hozzávalóval. Azonnal fogyasztható! A nyers ételt mindig a főtt étel előtt együk, és alaposan rágjuk meg!
Főtt nyers leves
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg burgonya, 2 csapott teáskanál só, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál tartósítószer nélküli mustár, ízlés szerint citrom leve, 3-4 szál zöldhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 cékla.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágva 1 liter vízben puhára főzzük. Turmixoljuk, s ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citrom levével, sóval. Tálaláskor a leveses tányérokba apróra vágott zöldhagymát, hámozott, megmosott reszelt sárgarépát, és ugyanígy előkészített reszelt céklát teszünk. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 30 perc
Ötlet: Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható a leves betétjeként.