03
Apr

II. Semmelweis Egészségverseny

Március 25-én az Elméleti Orvostudományi Központ megtelt Semmelweis Egyetemre készülő diákokkal, egészségtudatos középiskolásokkal, akik a II. Semmelweis Egészségverseny döntőjére érkeztek. A szombati megmérettetésen 180 középiskolás jelent meg az ország minden részéről. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének 125 lelkes orvostanhallgatója vett részt a döntő lebonyolításában, közülük negyven diák már hetek óta dolgozott a végső megmérettetésen.

A 2015-ös PISA felmérés szerint a magyar diákok 27,5 százaléka funkcionális analfabéta. Egy funkcionális analfabéta el tudja olvasni a betűket és a szavakat, de nem érti, mit jelentenek, vagyis nem rendelkezik a minimális szövegértési készségekkel. A PISA-teszteket 15 évesek töltik ki, ebben a korban van még lehetőség az intervencióra, mert aki ennyi idősen funkcionális analfabéta, az valószínűleg egész életében az is marad.

Az Egészségverseny éppen ezt a korosztályt célozza meg, és fontos célja a diákok egészségértésének fejlesztése. Ehhez olyan tudásanyagot kapnak a versenyzők, aminek nagy részéről egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset hallanak a középiskolában. A versenyen megszerzett tudás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak az egészségügyi rendszerben, valamint rendelkezzenek a legalapvetőbb információkkal, az egészségükkel kapcsolatban.

A március 25-i döntőn életszerű feladatokban mutathatták meg tudásukat a versenyzők. A védőoltásokkal kapcsolatban az egyik feladat az volt, hogy az interneten fellelhető oltásellenes bejegyzések ellen kellett érvelniük, és meggyőzniük a szerzőt a védőoltások fontosságáról. Az egészséges táplálkozás témakörével kapcsolatban az ún. divatdiétákról kellett kifejteniük a véleményüket a versenyzőknek, és érvelniük a saját csapatuk által egészségesnek gondolt diéta mellett.

A szexuálprevenciós állomásnál kamaszok által írt gyakori kérdésekre kellett válaszolniuk a versenyzőknek a megszerzett tudásuk alapján. Az endometriózis világnap alkalmából igaz-hamis állításos feladatot oldottak meg diákok a nőgyógyászati betegséggel kapcsolatban. A visszajelzések alapján az egyik legizgalmasabb feladat egy szituációs játék volt, amiben egy megrendezett buszbalesetnél gyakorolhatták az elsősegélynyújtást a középiskolások.

Az eredményhirdetésen Dr. Molnár Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánhelyettese az egyetemi életről beszélt a tanuláson túl, és arról, hogy a gimnáziumi évek “fekete-fehér” tudásanyaga helyett egy sokkal “szürkébb” ismerethalmazt lehet elsajátítani az egyetemen, amely minél frissebb tudományos információkat igyekszik átadni, és egy része folyamatosan változik, akár az orvosi egyetem hat éve alatt is. Bemutatta az orvostanhallgatói lét szépségeit és nehézségeit, illetve játékos kérdőívvel tájékozódott a jelenlévők továbbtanulási szándékairól.

A díjakat Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes adta át a győztes csapatoknak. Az első helyena győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai végeztek, ők Dr. Kökény Mihály elnöktől vehették át a Lion’s Club különdíját. Hegedűs Judit, az ÁOK gazdasági vezetője is köszöntötte a győztes csapatot. Az eredményhirdetésen Hajnes József, a verseny főszervezője, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a verseny nem jöhetett volna létre a Semmelweis Egyetem támogatása nélkül.

A szervezők szerint a verseny legfőbb érdeme, hogy hozzájárul a fiatalok egészségtudatosságának növeléséhez, sőt kortársaik edukációjával ahhoz is, hogy a középiskolások saját közösségükben terjesszék a jó példát. A verseny megálmodói olyan orvostanhallgatók, akik fontos szempontnak tartották a verseny életre hívásánál, hogy a fiatalok bármikor felhasználható gyakorlati ismeretekkel gazdagodjanak.

„Célunk megfoghatóbbá tenni az egészség fogalmát, hiszen, ha csak annyit fogad meg az ember, hogy egészségesebben él, nem látja maga előtt az elérendő célt, tehát nincs miért küzdenie és ezért hamar fel is adja. Szerettünk volna segíteni az embereknek megfogalmazni a teendőiket a testi és lelki egészség eléréséért, megőrzésért" – összegezte véleményét a versenyről a győztes győri csapat a megmérettetéshez összeállított egészségnevelő kampányában.

A győztes csapatok:

I. helyezett ÖKO Párt; Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr
II. helyezett Sanior Pisce; Mikszáth Kálmán Líceum, Pásztó
III. helyezett Csontszövetség; Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza
IV. helyezett Zrínyi Zeg.; Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

A versenyen készült fotók elérhetők:
https://www.dropbox.com/…/pfcm33…/AABLq7N-ndGaB4j_xfryt3gYa…

(Forrás: Szabó Diána Lili, BOE, fotók: Bányai Bálint)

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu