11
Aug

A gyógyulás lelki alapjai

A rák komoly betegség, a szervezet vészjelzése. Csak úgy lehet elbánni az életet fenyegető veszéllyel, ha bízunk lehetőségeinkben. A pozitív elvárás nem garantálja, de növeli a gyógyulás valószínűségét.

A negatív hiedelmek megváltoztatásának első lépése, hogy tudatosítjuk: a reménytelenség akadályozza a test természetes védelmi rendszerét. Ugyanazzal az erővel, amellyel negatív elvárásainkat alakítjuk ki, létrehozhatunk pozitívakat is. A rák diagnózisa nagyon erős félelmet vált ki, amely érinti magát a beteget, de a családot, a támogató környezetet is. Pedig a modern onkológiai terápiák és a hatékony kiegészítő gyógymódok segítségével a rák ma már leküzdhető! A legelső érzés a sokk, döbbenet, kétségbeesés, bénultság: sokan úgy érzik, ez szinte nem is velük történik, mintha egy üvegbúra választaná el őket a környezetüktől, a történésektől. A legkínzóbb talán a tanácstalanság, tehetetlenség érzése.

Nagyon fontos, hogy ebben a fázisban a rászoruló segítséget kapjon a családtól és ha kell, szakembertől.

A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a hagyományos orvosi kezelés mellett teljes életmódváltásra lehet szükség. Az egészséges táplálkozás gyógyító ereje, a mozgás mellett lényeges a lelki feszültségek kezelése, a saját, belső gyógyító erő felfedezése. Az életmódváltás a szemléletmód megváltoztatását igényli.

A betegség kialakulása mögött a pszichológiai kutatások sok esetben tárták fel, hogy az illető valamilyen számára nyomasztó, megoldhatatlannak látszó érzelmi konfliktust élt át, sokszor hónapokon, éveken keresztül. Ezt „életcsapdának” is nevezzük. Szenvedett abban a szituációban amiben volt, de úgy érezte, változtatni nem tud rajta. A segítség ebben az esetben azt jelenti, hogy az erőforrásainkat, lehetőségeinket újragondoljuk – akár pszichológusi irányítással. Megtaláljuk, meglátjuk azokat a pontokat, ahol nem feltétlenül maga a szituáció, inkább a látásmódunk, hozzáállásunk változtatásával, a helyzet élhetővé, barátságossá alakítható. A hozzáállás változtatása a daganatos betegek életében a tapasztalatok szerint az asszertivitás, önérvényesítés kialakítását, fokozását jelenti. A hatékony önérvényesítés tanulható, begyakorolható! Ugyancsak tanulható, könnyen elsajátítható a relaxáció, az az egyszerű gyakorlat, ami a test- és lélek harmonizálásán keresztül hat. A kezelés alatt segíti a mellékhatások csökkentését, a betegséggel összefüggő, vagy egyéb szorongás szintjét, javítja az alvást, csillapítja a fájdalmat, hozzásegít kapcsolatot teremteni a belső gyógyító erővel és aktiválja azt.

A szervezetünkben rejlő saját gyógyító forrás megtalálásának, aktiválásának, működtetésének hatékony és egyszerű, és ugyancsak könnyen begyakorolható módja az imagináció. Az imagináció nem más, mint fantáziánk szándékos, irányított használta, egyfajta meditáció, amivel egészségünket, ill. szerveink egészséges működését a képzelő erőnkkel helyreállítjuk.

A fantáziánk használata gyerekkorunktól jellemez minket - az élet minden területén. Bármilyen újítás, felfedezés először képzeletünkben születik meg! A gondolatokra, képekre a test nagy erővel reagál. Ez az állítás könnyen igazolható azzal, hogy elég egy citrom képére gondolnunk ahhoz, hogy pusztán a fantáziánk megindítsa a nyálelválasztást. Ugyanígy reagál szervezetünk arra a képre, amivel védelmi rendszerünk működését jelenítjük meg, képi úton fokozzuk az immunrendszer tisztító, helyreállító munkájának a hatékonyságát.

A ’70-es években a sugárterápiás onkológus szakorvos Carl, és felsége, a pszichológus végzettségű Stephanie SIMONTON egy alternatív klinikát indított el Texasban. Azok a rákos betegek kerültek ide felvételre, akik az orvostudomány akkori állása szerint menthetetlenek voltak. A klinika működésének döbbenetes tapasztalata alapján a túlélési idő megkétszereződött.

A Simonton házaspár egyik felismerése az volt, hogy a szervezetünk, testi működésünk egésze hihetetlen erővel reagál gondolatainkra! Az ősi gyógyító technikák ismerték és használták ezt a jelenséget – de egyre nagyobb teret nyer a modern pszichológiában is. A Simonton házaspár nevéhez fűződő „gyógyító imagináció” gyakorlat olyan képek - szándékolt, megtervezett felidézését jelenti relaxációban, amelyek ugyanúgy alkalmasak az immunrendszer működését segíteni, fokozni, ahogy a citrom képe a nyálmirigyekét. A működésében megerősített, megtámogatott védekező rendszer erősebb, sikeresebb abban a csatában, amit a rákos sejtek elpusztítása, szervezetből való kitakarítása jelent.

A gyógyulási folyamat megjelenítése során az immunrendszer és a segítő erők a daganatos sejteket elpusztítják. Az immunrendszer és daganat találkozása a selejtes sejtekre végzetes! (ahogy a vízkőoldó, ha a vízkővel találkozik, természetes, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül, egyszerűen feloldja azt)

A „gyógyító kép” – a betegség megszűntetésének, az egészség helyreállításának útját megjelenítő fantázia, belső „mozi” - megszerkesztésének legfontosabb lépései a következők:

A " mozi " során megjelenítem, ahogy a gyógyító erők és segítők

          - maradéktalanul elpusztítják a ráksejteket

          - a ráksejteket a szervezetből eltávolítják

          - a szervezet egészséges működése maradéktalanul helyreáll

          - látom magam a boldog jövőben, egészségesen, amint a céljaim megvalósulnak

          - látom magam a jövőben a gyógyító gyakorlatot végezni

A megjelenített képet a megadott szempontok szerint mi magunk alkotjuk, ahelyett, hogy megvárnánk, hogy „mi jön” magától!

A módszer Magyarországon tanfolyami formában elsajátítható és otthon rendszeresen végezhető. Ajánlott mindenfajta daganatos betegséggel küzdő számára, és fontos szakember segítségét kérni az első „lépések” megtételéhez. 

 Őrizze meg aktivitását
Mindegy, hogy mi a diagnózis, saját elhatározásából vegye kezébe sorsát. Keressen magának szövetségeseket ezen az úton és tanuljon meg a betegségéről nyíltan beszélni. A rémisztő elszigetelődés helyett csodálkozni fog saját bátorságán. A diagnózis okozta sokkállapot helyett az aktivitás visszaadja önbizalmát és csökkenti a kiszolgáltatottság érzését.

Gyűjtsön össze minél több információt
Érdeklődjön betegségéről, a lehetséges kezelési módokról és a terapeuták személyéről minél részletesebben. Derítse fel, hogy hol van az Ön számára szükséges terápiás gyógymód a közelben. Meglátja, hogy minél többet foglalkozik ezzel a témával, annál többet tud meg a gyógyítási lehetőségekről és közben a félelme is oldódik majd.

 Keresse az alkalmat a beszélgetésekre
Csak úgy tudják Önt és érzéseit megérteni, ha nyíltan beszél félelmeiről és elvárásairól, kívánságairól orvosával, hozzátartozóival. Így kerülheti el a félreértéseket és a csalódásokat. Kérjen tájékozódó beszélgetést szakemberektől a betegségével kapcsolatban. Ez elősegíti problémáinak megoldását és lehetővé teszi, hogy a jövőre vonatkozóan terveket dolgozzon ki.

Tartsa meg önállóságát
Értesse meg környezetével, hogy Ön bizonyos dolgokat továbbra is egyedül akar elvégezni. Az önálló cselekedet, bármekkora is, fokozza az öntudatot, és ezzel együtt a belső gyógyító erőket. Mondja meg egyértelműen, hogy mire van szüksége, ugyanis a környezetében levő személyeknek is meg kell tanulniuk, hogy mitévők legyenek ebben a helyzetben.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/lelek



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu