05
Apr

Tavasz van! Gyönyörű!

Tavasszal már nincs annyi energiára szükségünk, mint télen, szervezetünk könnyebb ételekre vágyik. Nem csupán a fehérje és zsírbevételüket érdemes csökkenteni, de ideális tavaszi méregtelenítést tartani, hogy megszabaduljunk a téli hónapok alatt felhalmozódott salakanyagoktól és mérgektől. Ezt a szervezetünk önmagától is végzi, ennek eredménye a tavaszi fáradtság. Ezt a folyamatot elősegíthetjük és felgyorsíthatjuk az egészséges étrend betartásával. Tavasszal testünk szinte szomjazik a hiányzó tápanyagokra, amiket a természet szerencsére tálcán kínál: a nyers zöldségek és gyümölcsök segítségével a télen meggyengült immunrendszerünket is felerősíthetjük. Tegyük szó szerint színessé az étrendünket, legyen a tányérunkon minél több piros, sárga és zöld tavaszi növény!

Medvehagymás körözött

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 csokor medvehagyma (lehet több és kevesebb is)
  • 0,5 kg tehéntúró (félzsíros)
  • 175 g tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
  • 4 szál kapor (friss)
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint
  • koriander, ízlés szerint (egész)
  • római kömény, ízlés szerint (egész)
  • mustármag, ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A túrót keverőtálban villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk (őrölt fekete és durvára őrölt színes borssal). Fűszermozsárban 3-4 csipet római köményt, 1 csipet koriandert és 1 csipet mustármagot alaposan porrá zúzunk - ez  kerül még a túróba ízlés szerint, mert általában nem kell bele az egész mennyiség. A lényeg, hogy ne vegye el a medvehagyma ízét, hanem kiemelje azt. Ekkor jöhet a fokhagyma - ebből sem kell túl sok, éppen hogy csak az íz hatás miatt, hangsúlyozza a medvehagymát. Mindent alaposan összekeverünk, közben kóstoljuk meg a megfelelő fűszerezés érdekében. A medvehagymát felaprítjuk, a leveleket egybefogva, meghajtogatva előbb vékony csíkokra vágjuk, majd néhány mozdulattal keresztirányban is átdolgozzuk, és mehet a tálkába. A kaprot hasonlóan elnagyoltan felvágjuk, beleszórjuk, és alaposan összekeverjük. Ezután jöhet a tejföl, a kívánt krémességhez szükséges mennyiségben. Azonnal fogyasztható, de pár óra hűtés után még finomabb.

A medvehagyma egészségre gyakorolt hatása:

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti. Nagyvárosi embereknek ólommentesítő hatása miatt is ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, vírus- és baktériumölő hatása viszont jóval nagyobb, hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál. Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, bélférgesség esetén is nagyon hatásos. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad medvehagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett a fogyasztása véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára.

Könnyű spárgaleves

Hozzávalók (6 személyre):

  • 2 csomag (1 kg) zöld spárga
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • 1,5 liter víz vagy csirkehúsleves
  • 2 dl sovány tejföl vagy zabtejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

Miután a spárgát megmostuk, hajlítsuk meg a szárakat, míg el nem törnek. Az így kapott két szárrész közül a spárga feje felé eső, hosszabbik részét fogjuk felhasználni. Vágjuk 3 cm-es darabokra, és a fejrészt egyelőre tegyük félre. A spárga szárának vége túlságosan fás, így fogyasztásra nem alkalmas, viszont az íze miatt érdemes belefőzni az alap lébe. Tehát sós, cukros vízben vagy a csirkehúslevesben először főzzük meg a szárvégeket, majd 15 perc után vegyük ki, és tegyük a levesbe a többi spárgadarabot, kivéve a fejeket. Kb. 10 perc főzés után adjuk hozzá ezeket is, és főzzük további 3 percig. A tejfölt vagy a zabtejszínt jól keverjük ki a tojássárgájával és a rizsliszttel, és adjunk hozzá a forró levesből is. Ezután folyamatos keverés mellett öntsük a leveshez. Végül szórjuk meg petrezselyemmel, forraljuk 1-2 percig, és tálaljuk.

A spárga egészségre gyakorolt hatása:

A spárgát főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Ezen kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. A spárga hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét, kiváló a vesekövek feloldásában is. A spárgában található folsav védi a szívet és az érrendszert. A réz semlegesíti a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat, így lecsökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja.

Fűszeres rizzsel töltött paradicsom

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 evőkanál vaj
  • 200 g basmati vagy barna rizs
  • 8 db paradicsom
  • 1 marék friss zöldfűszer (menta, petrezselyem, lestyán, kakukkfű)
  • só, ízlés szerint
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál koriander

Elkészítés:

A vajat egy edénybe megolvasztjuk, a rizst üvegesre pároljuk. Körülbelül kétszeres mennyiségű sózott vízzel felforraljuk, és kis fokozaton 15 percig pároljuk. Ezután további 10 percig fedő alatt pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A zöldfűszereket összevágjuk, és a rizshez keverjük. Sóval, borssal, korianderrel ízesítjük. A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, egy teáskanállal óvatosan kivájjuk. A fűszeres rizzsel megtöltjük, és visszatesszük a tetejét. Egy tűzálló edényben 15-20 percig sütjük. A rizst ízlés szerint dúsíthatjuk néhány szem mazsolával, és joghurt öntettel is gazdagíthatjuk.

A paradicsom egészségre gyakorolt hatása:

Kiemelkedően magas a C­-vitamin benne, de jelentős az A­ -, B1-­, B2­- és E­-vitamin tartalma, gazdag karotinban is. Magas a kálium, foszfor és szilícium tartalma is. Védi a májat, jó hatással van a mellékvese működésére és csökkenti a prosztatarák kialakulását. Serkenti az immunrendszer működését. A legnagyobb mennyiségben a paradicsomban található meg a likopin vegyület, ami antioxidáns hatású daganatellenes anyag, hő hatására nem károsodik. Az A­-, C-­, és E­-vitamin tartalma megvédi sejtjeinket a káros szabadgyököktől. Bőrproblémákra, napégésre, sebgyógyulásra a paradicsom A-­ vitaminja hoz gyógyulást, így nem csak belsőleg, de külsőleg is védelmet nyújt.

Spenótos tavaszi rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1/2 kg spenót
  • 40-50 dkg krumpli
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • szerecsendió (elhagyható)
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, és pici olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk az alaposan megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt spenótot, majd megpároljuk. Ha már nagyjából puha, beletesszük a tejszín kétharmadát, sózzuk, borsozzuk. Kevés szerecsendiót is adhatunk hozzá. A 2 tojást keményre főzzük, a krumplit alaposan megmossuk, és a héjával együtt megfőzzük. Ha készen van, lehántjuk a héját, és felszeleteljük. Egy jénait – amiben kényelmesen elfér minden hozzávaló – kivajazunk, és beleteszünk egy sor krumplit. Ízlés szerint sózhatjuk, majd rátesszük a spenótot. Erre jön egy réteg felvágott tojás, majd végül a maradék spenót. Ha mindez kész, beleöntjük a maradék tejszínt, és megszórjuk reszelt sajttal. 180-200 fokos sütőben érdemes sütni nagyjából 30-35 percet (sütőtől függően). 

A spenót egészségre gyakorolt hatása:

A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-, A- C-, B2-, B6-, E-vitamin, mangán-, folsav, magnézium, vas, kalcium-, kálium-, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. Hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitrát tartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani. Kutatások szerint a spenót levelében 13 különböző flavonoid található, amelyek jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Több kísérletben alkalmaztak spenótkivonatokat különböző daganatos sejtek kezelésére és bebizonyították, hogy a spenót kivonatai lassítják a gyomorrák sejtek sejtosztódását. A 80-as években New England-ban a mellrák és a spenótfogyasztás közötti összefüggést keresték, a rendszeresen spenótot fogyasztó nők között kimutathatóan alacsonyabb volt a mellrák előfordulásának aránya.

Mediterrán saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 ek. olívaolaj
  • 40 dkg cukkini (zsenge)
  • 3 ek kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vörösborecet
  • 2 dkg mentalevél
  • 25 dkg mozzarella (zsírszegény)
  • 30 dkg érett paradicsom
  • 5 dkg rukkola vagy egyéb salátalevél

Elkészítés:

A cukkinit hosszában kettévágjuk, és 2 ek. olíva olajban átsütjük, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk. A serpenyőt kitöröljük és visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a maradék olíva olajat, a csíkokra vágott fokhagymát és a lecsurgatott kapribogyókat. Kb. 1 percig átsütjük, vigyázva arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, különben keserű lesz a szaft. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a vörösborecetet, 10 db mentalevelet és 2 teáskanál vizet. Sózzuk, borsozzuk. A mozzarellát lecsurgatjuk, áttöröljük, majd az ujjunkkal szétszaggatjuk. A  paradicsomokat félbe vagy gerezdekre vágjuk. 4 tányéron elrendezzük a salátaleveleket, mentaleveleket, mozzarella darabokat, paradicsom gerezdeket és a cukkinit. Meglocsoljuk a kapribogyós öntettel, és tálaljuk. A cukkinit grillezhetjük is, ebben az esetben  nem szükséges az első 2 ek. olaj.

Kapribogyó egészségre gyakorolt hatása:

Ősidők óta ismerik és fogyasztják, már a Bibliában is olvashatunk róla, szélhajtóként és afrodiziákumként használták. Frissen az igazi, de ecetes sós lében eltéve is nagyon sokat megőriz tápanyagkészletéből. Sok benne a mangán, vas, kalcium, magnézium, B2-, K-, C-vitamin. A kapribogyó egy bizonyos kénalapú vegyületet tartalmaz, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megakadályozza a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek.

Epres túrókrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2-3 dl natúr joghurt
  • 15-20 dkg eper
  • stevia/méz /nyírfacukor
  • vanília
  • mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

Az eperből tegyünk félre pár egészet díszítés gyanánt. A maradék eper egyik felét vágjuk fel apró darabokra, a másik felét pedig pürésítsük. Keverjük el a túrót a joghurttal és édesítsük ízlés szerint steviával, mézzel, nyírfacukorral vagy más természetes édesítőszerrel. Ha szeretjük, mehet bele egy kis vanília is. A felvágott epret szórjuk poharakba, szedjük rá a túrókrémet, majd öntsük rá az eperpürét. Díszítsük az epres túrókrém tetejét a félretett eperrel és mentával. Ízlés szerint csorgathatunk a krémtúró tetejére egy kis mézet, majd fogyasszuk jó étvággyal.

Az eper egészségre gyakorolt hatása:

Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel. A fitonutriensek pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, megkötik a szervezetben keletkező szabad gyököket. Egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek aktivitásának csökkentésére. A rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma. Csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, ezáltal a szívinfarktust is.

Pitypangkoktél tavaszra hangolódva

Hozzávalók:

  • 1 közepes, érett avokádó
  • 1-2 érett banán
  • fél liter víz
  • 1 marék tyúkhúr
  • 1 marék pitypanglevél
  • 1 kisebb citrom vagy lime
  • néhány citromfűlevél a díszítéshez

Elkészítés:

Hámozzuk meg a banánt és az avokádót. Ez utóbbiból vegyük ki a magot. A citromot vagy lime-ot hámozzuk meg, daraboljuk fel a gyümölcsöket, majd a megmosott tyúkhúrral, a pitypanglevéllel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk le azokat. Töltsük a finom itókát pohárba, díszítsük citromfűlevéllel, és már fogyaszthatjuk is.

Banán egészségre gyakorolt hatása:

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ez jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívre. Káliumtartalma védi a csontokat. Stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban, ezáltal jótékony hatással van az emésztésre. Fruktooligoszacharidot tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. Kiváló antioxidáns forrás, védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben. Nyugtató hatású. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyállapotot. Cukortartalma normalizálja a vércukorszintet. A banán egy különleges fehérjét tartalmaz, ami segíthet megelőzni az onkológiai eredetű betegségeket. Az érett vagy foltos gyümölcsök ebből a fehérjéből többet tartalmaznak.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



23
Nov

MagyarBrands díjat kapott a PREVENTA csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsalád

2016. november 22. Budapest – A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsalád 2016-ban elnyerte a Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában a MagyarBrands kitüntető díjat.

A Preventa® a világ első csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz családja, mely napjainkig több mint ötven országba jutott el.  A termékcsalád 2015-től már nemcsak szénsavas, hanem szénsavmentes formában is kapható.

2016-ban hetedszer tették mérlegre a hazai márkákat a MagyarBrands bírálói. Idén először díjazták a márkákat három kategóriában a Szakmai Bizottság tagjai: kiváló fogyasztói márka, kiváló üzleti márka és innovatív márka kategóriában. A MagyarBrands program magyar vonatkozású kiváló márkákat díjaz, olyan márkákat, amelyek a magyar szellemi munka méltó képviselői hazánkban és határainkon kívül is, elnyerése kiemelkedő érdemnek számít.

A Díj odaítélése számszerűsíthető kritériumok alapján történik, amelyet egy önkéntes, független szakértőkből álló bizottság döntése egészít ki. A kiváló fogyasztói márkák kiválasztását a GfK Hungária Piackutató Intézet által végzett országos fogyasztói kutatás (ismertség, kedveltség) eredményei is befolyásolják. A Szakmai Bizottság döntése alapján a PREVENTA márkanév KIVÁLÓ FOGYASZTÓI MÁRKÁNAK számít, a hazai TOP termékmárkák egyikeként. Az elmúlt évek bizonyították, hogy a díj nemcsak elismerés, hanem a fogyasztók számára is aktív segítséget jelent.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. munkatársai, tulajdonosai méltán büszkék a PREVENTA MagyarBrands Kiváló Fogyasztói Termék díjra, a magyar tudományos felfedezés alapján kifejlesztett, világelső Preventa csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek hazai és nemzetközi sikereire.

 

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



20
May

A teljes értékű táplálkozás alapelvei

A jó minőségű, teljes értékű alapanyagokból készített ételeknek a betegség megelőzésében és a gyógyulásban is fontos szerepe van. Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje, zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.

 A teljes értékű táplálkozás egyrészt abban különbözik a hagyományos, vegyes étrendtől, hogy kerüli az alapanyagok túlzott megmunkálását, feldolgozását, vagyis a friss ételben nincsenek jelen a finomított élelmiszerek (pl.: fehér liszt, fehér cukor, finomított olaj), adalékanyagok (pl.: színezékek, állományjavítók, tartósítószerek). Másrészt ez a fajta táplálkozás főleg növényi eredetű élelmiszerekből – lehetőleg ellenőrzött művelésből származó – teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből, illetve tejből és savanyított tejtermékekből áll.

 Az ételek felét frissen, azaz nyersen ajánlott elfogyasztani. A hús, a hal és a tojás fogyasztása alárendelt szerepet játszik. Naponta minimum 50 deka nyers zöldségre, gyümölcsre, ezen kívül teljes kiőrlésű gabonafélékre, ezekből készített pékárura, és megfelelő mennyiségű folyadékra (elsősorban víz, forrásvíz, gyógyteák) épül. Fontos az is, különösen gyógykezelés ideje alatt, hogy az élettanilag szükségesnél bővebb táplálkozással ne kényszerítsük felesleges munkára a szervezetet.

Mivel minden betegség, minden kezelés más és más, ezért érdemes egyéni dietetikai konzultációt igényelni, ahol megállapítható, hogy az Ön szervezetének milyen tápanyagokra, milyen mennyiségben van szüksége. A gyógyulás ideje alatt kerülje a nehezen emészthető ételek (pl.: a vörös húsok, a só, a finomított cukor, a fehér liszt) alkoholt, erős, csípős fűszereket (pl.: fekete bors, mustár).

 A tej a felnőtt ember részére kis mennyiségben, főként savanyított tejtermékek (pl.: natúr joghurt, kefir, aludttej, túró) formájában ajánlott. Ezek a termékek segítenek a hasznos bélflóra (vastagbélben található „jó” baktériumok) visszaállításában. Az egészséges bélflóra szabályozza az emésztést, gátolja a salakanyagok és mérgező anyagok lerakódását, akadályozza a rákkeltő anyagok felszívódását, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

 

A vitaminok és ásványi anyagok, rostok biztosítására a vegyszermentes, friss, évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonaféléből (pl.: teljes gabonaszemek, búza, zab, rozs, árpa) készített ételek a legalkalmasabbak. Érdemes otthon készített müzlivel vagy kása étellel kezdeni a napot. Számos növényben találtak védőanyagokat, amelyek rákkeltő anyagok vagy a daganatos sejtek ellen hatnak. Ezekből minden nap érdemes fogyasztani nyersen és párolva is!

 

Ritkán gondolunk arra, hogy a szervezet számára a salakanyagoktól való megszabadulás ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás. A szervezet mindennapi méregtelenítési folyamatait támogatjuk, ha a növényekben gazdag étrend mellett naponta megközelítőleg két liter folyadékot (tiszta víz, gyógytea, zöldségleves) fogyasztunk, ha reggelente megiszunk két-három deciliter vegyszermentes alapanyagból frissen készített zöldség-, vagy gyümölcslevet, valamint, ha rendszeresen végzünk könnyű testmozgást. A növényi rostok a bélben megkötik a méreganyagokat, meggyorsítják a salakanyagok tápcsatornán való áthaladását, a sok folyadék pedig valósággal „átmossa” a szervezetet, így segítve a szervezet tisztulását.

 

Az onkológiai kezelés idején szigorúan tilos böjtölni!

Ezt kizárólag orvosi felügyelet és a kezelések befejeződése után fél – egy évvel célszerű elkezdeni. Gondosan figyelje szervezete visszajelzéseit és előtte kérje ki dietetikus szakember tanácsát!

 

Kerülje az ételek bő zsiradékban sütését, helyette kevés vízben vagy sütőben párolja puhára ételét, és az értékes hidegen sajtolt olajból (olíva-, tökmag-, lenmag-, napraforgóolaj) csak tálaláskor tegyen az ételhez egy-két teáskanállal. A párolóedényt elég csak épp kikenni egy kevés olajjal!

 

Húsféléből keveset fogyasszon, heti egy-két alkalommal kevés tengeri hal, vagy pulyka-, csirkehús formájában, a többi napokon egyéb állati eredetű fehérjével (natúr joghurt, túró, esetleg tojás) fedezni tudja szervezete szükségleteit. Kifejezetten kerülendők a füstölt húsok és húskészítmények pl.: konzervek, vörös áruk, felvágottfélék, mert ezek nagy mennyiségű sót, rejtett zsiradékot és különféle kémiai adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak.

 

Egyszerre kevés mennyiséget egyen, és hagyjon időt, hogy a gyomor az egyik étkezéstől a másikig kiürülhessen!

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



21
Feb

Finom, egészséges, egyszerűen elkészíthető melegételek receptjei Bacsó Ágnes dietetikustól

Bizonyára a „mit főzzek ma?” kérdés sokakban megfogalmazódik nap mint nap. Az, hogy mi kerüljön az asztalra, számos tényező befolyásolja, többek között az ételkészítésre jutó idő vagy a család többi tagjának ízlése. A következő néhány recept példát szolgáltat arra, hogy az egészséges étrendbe beilleszthető ételek kedvelőinek nem kell lemondania a változatosságról és az ízekről, valamint ezeknek a recepteknek az elkészítése nem vesz igénybe túl időt. A gersli, bulgur vagy köles jól kiváltja az unalmas rizsköretet csakúgy, mint a hajdina vagy a reneszánszát élő puliszka. Könnyen, egyszerűen, finomat az egészségünkért!

Zöldséges – rizottó gerslivel

Hozzávalók:

o 80 g csirkemell

o 40g gersli

o 20g vöröshagyma

o 150g zöldborsó

o 150 g csiperkegomba

o 1 paradicsom

o 20g sovány sajt (reszelt)

o 5ml repceolaj

o konyhasó, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítés:

A gerslit lobogó, sós vízbe tesszük és kb. 25-30 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben olajon átfuttatjuk a vékony karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és paradicsomot, sóval, borssal és a petrezselyemzöld felével ízesítjük, végül kevés vizet aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és a megtisztított, cikkekre vágott gombát és készre pároljuk fedő nélkül. Végül a gerslit összekeverjük a zöldséges raguval, reszelt sajttal és a petrezselyemzöld másik felével megszórjuk

Pikáns csirkenyársak paradicsomos bulgurral

Csirkenyársak hozzávalói:

o 100g csirkemell

o 30ml joghurt

o fokhagyma

o citrom

o Piros Arany

o 1 kk. konyhasó

o hurkapálca, alufólia

Elkészítés:

A csirkemellet kockákra vágjuk, beolajozott hurkapálcákra húzzuk (1 nyársra 3-4 darabot).
A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és Piros Arannyal és egyenletesen a csirkenyársakra kenjük. Fél órát állni hagyjuk lefedve, hűtőben. Egy sütőlemezt kibélelünk alufóliával és megkenjük vékonyan olajjal, majd ráhelyezzük a nyársakat. Addig sütjük, amíg a hús megpuhul és pirosra pirul a felszíne.

Paradicsomos bulgur hozzávalói:

o 60g bulgur

o 2 csomag újhagyma

o 1 csokor petrezselyem

o 5 ek. paradicsompüré

o víz, olaj, só, bazsalikom

A bulgurt jól mossuk át és sós vízben főzzük meg.  Az új hagymát kevés olajon enyhén pirítsuk meg, keverjük hozzá a bulgurt, a paradicsompürét és kevés vizet adjunk még hozzá. Ezt a bulgur még fel fogja szívni, de  könnyebben lehet majd bánni a körettel.  Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, a végén ha van akkor friss apróra vágott mentát keverjünk hozzá.

Kefires csirkeragu kurkumás párolt kölessel

Kefires csirkeragu hozzávalói:

o 100 g csirkemell

o 5 ml főzéshez használható olivaolaj

o 8-10 ek. kefir

o 1 ek graham liszt

o kakukkfű, egy csipet só, fehérbors ízlés szerint

Elkészítés:

Kevés olajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, melyet, majd fűszerezés után kevés vizet aláöntve rövid ideig fedő alatt pároljuk, amikor majdnem kész, hozzáadjuk a graham liszttel elkevert kefirt és átforraljuk.

Kurkumás párolt köles hozzávalói:

o 5ml repceolaj

o 50 g köles (szárazon)

o 200 ml víz

o 1 csipet só

o kurkuma  (az olajban átforgatott kölesre szórunk annyit, hogy beszínezze, majd felüntjük vízzel)

o ½ csokor perezselyemzöld

Elkészítés: A megmosott, leszárított kölest kevés olajon átfuttatjuk, majd kurkumával megszúrjuk, –  ez szépen meg fogja színezni – és körülbelül kétszer mennyiségű vízzel felöntjük és lassú tűzön készre pároljuk.  Körülbelül 15 perc alatt megpuhul, ekkor szórhatjuk rá a feldarabolt petrezselymet. Friss, nyers salátával kiegészítve nagyszerű meleg ebéd vagy vacsora ideális fogás.

A fotó csak illusztráció!

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



28
Nov

Ételed ÉLETED szolgálja!

A helyes táplálkozásnak a betegség megelőzésében és a gyógyulásban is fontos szerepe van. Az egészség fenntartása és helyreállítása szempontjából egyaránt lényeges, hogy mindennapi táplálékunk tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségű kalória, fehérje, zsiradék és szénhidrát mellett. A megfelelő (teljes értékű) táplálkozás támogatja a szervezetet a rákkeltő anyagokkal folytatott harcban és az elfajult sejtek legyőzésében.

 

A teljes értékű táplálkozás egyrészt abban különbözik a hagyományos, vegyes étrendtől, hogy kerüli az alapanyagok túlzott megmunkálását, feldolgozását, vagyis a friss ételben nincsenek jelen a finomított élelmiszerek (pl.: fehér liszt, fehér cukor, finomított olaj), adalékanyagok (pl.: színezékek, állományjavítók, tartósítószerek). Másrészt ez a fajta táplálkozás főleg növényi eredetű élelmiszerekből – lehetőleg ellenőrzött  művelésből származó – teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből, illetve tejből és savanyított tejtermékekből áll. Az ételek felét

frissen, azaz nyersen ajánlott elfogyasztani. A hús, a hal és a tojás fogyasztása alárendelt szerepet játszik. Naponta minimum 50 deka nyers zöldségre, gyümölcsre, ezen kívül teljes kiőrlésű gabonafélékre, ezekből készített pékárura, és megfelelő mennyiségű folyadékra (elsősorban víz, forrásvíz, gyógyteák) épül.

Fontos az is, különösen gyógykezelés ideje alatt, hogy az élettanilag szükségesnél bővebb táplálkozással ne kényszerítsük felesleges munkára a szervezetet. Mivel minden betegség, minden kezelés más és más, ezért érdemes egyéni dietetikai konzultációt igényelni, ahol megállapítható, hogy az Ön szervezetének milyen tápanyagokra, milyen mennyiségben van szüksége. A gyógyulás ideje alatt kerülje a nehezen emészthető ételek (pl.: a vörös húsok, a só, a finomított cukor, a fehér liszt) használatát, lehetőleg ne fogyasszon nehéz, zsíros ételeket, alkoholt, erős, csípős fűszereket (pl.: fekete bors, mustár).

A tej a felnőtt ember részére kis mennyiségben, főként savanyított tejtermékek (pl.: natúr joghurt, kefir, aludttej, túró) formájában ajánlott. Ezek a termékek segítenek a hasznos bélflóra (vastagbélben található „jó” baktériumok) visszaállításában. Az egészséges bélflóra szabályozza az emésztést, gátolja a salakanyagok és mérgező anyagok lerakódását, akadályozza a rákkeltő anyagok felszívódását, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A vitaminok és ásványi anyagok, rostok biztosítására a vegyszermentes, friss, évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonaféléből (pl.: teljes gabonaszemek, búza, zab, rozs, árpa) készített ételek a legalkalmasabbak. Érdemes otthon készített müzlivel vagy kása étellel kezdeni a napot. Számos növényben találtak védőanyagokat, amelyek rákkeltő anyagok vagy a daganatos sejtek ellen hatnak. Ezekből minden nap érdemes fogyasztani nyersen és párolva is! Ritkán gondolunk arra, hogy a szervezet számára a salakanyagoktól való megszabadulás ugyanolyan fontos, mint a tápanyag-utánpótlás.

A szervezet mindennapi méregtelenítési folyamatait támogatjuk, ha a növényekben gazdag étrend mellett naponta kb. 2 liter folyadékot (tiszta víz, gyógytea, zöldségleves) fogyasztunk, ha reggelente megiszunk 2-3 dl vegyszermentes alapanyagból frissen készített zöldség-, vagy gyümölcslevet, valamint, ha rendszeresen végzünk könnyű testmozgást. A növényi rostok a bélben megkötik a méreganyagokat, meggyorsítják a salakanyagok tápcsatornán való áthaladását, a sok folyadék pedig valósággal „átmossa” a szervezetet, így segítve a szervezet tisztulását.

Az onkológiai kezelés idején szigorúan tilos böjtölni! Ezt kizárólag orvosi felügyelet és a kezelések befejeződése után fél – egy évvel célszerű elkezdeni. Gondosan figyelje szervezete visszajelzéseit és előtte kérje ki dietetikus szakember tanácsát!

 

Kerülje az ételek bő zsiradékban sütését, helyette kevés vízben vagy sütőben párolja puhára ételét, és az értékes hidegen sajtolt olajból (olíva-, tökmag-, lenmag-, napraforgóolaj) csak tálaláskor tegyen az ételhez 1- 2 teáskanállal. A párolóedényt elég csak épp kikenni egy kevés olajjal! Húsféléből keveset fogyasszon, heti 1-2 alkalommal kevés tengeri hal, vagy pulyka-, csirkehús formájában, a többi napokon egyéb állati eredetű fehérjével (natúr joghurt, túró, esetleg tojás) fedezni tudja szervezete szükségleteit. Kifejezetten kerülendők a füstölt húsok és húskészítmények pl.: konzervek, vörös áruk, felvágottfélék, mert ezek nagy mennyiségű sót, rejtett zsiradékot és különféle kémiai adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak.

 

Egyszerre kevés mennyiséget egyen, és hagyjon időt, hogy a gyomor az egyik étkezéstől a másikig kiürülhessen (minimum 2-3 óra), és felkészülhessen az újabb étel megemésztésére! A májműködés támogatása azért ajánlatos, mert a méregtelenítési munkát nagy részben a máj végzi. Segíti a máj működését, ha étkezés után 1/2 órára lefekszik, szundikál, esetleg zenét hallgat, hogy a szervezetnek az emésztésen kívül más dolga ne legyen ebben az időben! Jó, ha a jobb bordaívre (májtájékra) meleg vizes termofort (meleg vizes palackot) rak, mert a meleg jótékonyan hat a máj keringésére étkezés után.

A májműködést azzal is segítheti, ha

– nyugodtan és alaposan megrágja az ételeket,

– rendszeresen fogyaszt nyers gyümölcsöt és zöldséget,

– naponta mozog, és szükség esetén tisztító beöntést végez,

hogy kiürüljön a bélrendszer.

Gyógyszertárban kaphatóak májműködést támogató gyógynövénykivonatok: Hepabene, Silegon, Legalon, homoktövis.

 

Könnyen elkészíthető, egészséges receptek

 

Egyszerű zabpehely kása

 

Hozzávalók 1 főre:

1 dl zabpehely, 2 dl víz (egy rész zabpehely, két rész víz).

 

Elkészítés:

A felmelegített vízbe belekeverjük a zabpelyhet, amely lassú tűzön kb. 10 perc alatt fő meg. A pehely magába szívja a vizet. Ha fedő alatt hagyjuk állni pár percig, akkor egészen sűrű állagú lesz.

 

Ötlet (reggelire, vacsorára):

Ha édes kásaként tálaljuk, akkor már főzéskor keverhetünk hozzá adagonként 3-4 dkg mazsolát, 1-2 szem aszalt szilvát, majd tálaláskor 1 db frissen reszelt almával, és egyéb darabolt gyümölccsel, kevés mézzel, fahéjjal vagy citromfűvel ízesíthetjük.

 

 

Céklás sárgarépa saláta

 

Hozzávalók 1 főre:

1 tojásnyi cékla, 1 közepes sárgarépa, 2 savanykás (idared) alma, 5 dkg mazsola, 8 szem dió vagy 1 ek hidegen sajtolt olaj, ízlés szerint 1 tk méz.

 

Elkészítés:

A céklát és a répát igen apróra, az almát nagyobbra reszeljük, összekeverjük a mosott mazsolával, a durvára vágott dióval és a többi hozzávalóval. Azonnal fogyasztható! A nyers ételt mindig a főtt étel előtt együk, és alaposan rágjuk meg!

 

  

Főtt nyers leves

 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg burgonya, 2 csapott teáskanál só, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál tartósítószer nélküli mustár, ízlés szerint citrom leve, 3-4 szál zöldhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 cékla.

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágva 1 liter vízben puhára főzzük. Turmixoljuk, s ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citrom levével, sóval. Tálaláskor a leveses tányérokba apróra vágott zöldhagymát, hámozott, megmosott reszelt sárgarépát, és ugyanígy előkészített reszelt céklát teszünk. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel.

Elkészítési idő: 30 perc

Ötlet: Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható a leves betétjeként.

 

 

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozas



A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1093 Bp., Mátyás u. 18. Tel: 06-1/217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Copyright © 2015. Minden Jog Fenntartva.

IMPRESSZUM

Created by okeery.com