11
Aug

Aktív életvitel

 

A fizikai aktivitás rákos, vagy egyéb krónikus betegség esetén is döntő jelentőségű, hisz a mozgás „lételem”, az egészséges élethez feltétlenül szükséges. Alapvetően fontos, hogy ne teljesítményorientált sportágat válasszon, hanem kitartást igénylő sporttevékenységet végezzen. De kerüljön mindenfajta túlerőltetést. A járás, a futás vagy a kerékpározás sokkal megfelelőbb, mint a fekvőpadokon vagy a súlyok ellenében végzett erőgyakorlatok. Gondoljon arra, hogy a testmozgásnak örömet kell okoznia. Válasszon ezért olyan mozgásformákat, amelyeket Ön örömmel gyakorol. Mert csak így lehetséges a mozgás egészségfokozó hatását tartósan biztosítani. Íme néhány általános javaslat:

Állítsa össze saját kb. 20-30 perces mozgásprogramját. Sétálnia és légzőgyakorlatokat végezni naponta kellene, egyéb mozgásformákat (kerékpározás, könnyű torna, úszás, légzőgyakorlatok) pedig heti 2-3 alkalommal végezzen.

Mozgásterápia ágyban fekvők részére

A hosszabb ágyban fekvés számos problémát okozhat. Eltekintve attól a pszichés terheléstől, amit az „ágyhoz kötöttség jelent”, a szervezet már néhány nap fekvés után tartós nyugalomra rendezkedik be.

Az izomzat leépül, a légzés felületesebbé válik és keringési problémák léphetnek fel. Gyakran felfekvés következtében a bőr is érintetté válik és nagy sebfelületek keletkeznek. Ezért már rövid idejű ágyban fekvés esetén is végezzen különböző gyakorlatokat, hogy csökkenjen a szervezet fekvésből eredő terhelése, ill. hogy fokozódjon az anyagcsere és a védekező erők működése.

A légzőgyakorlat csökkenti a felületes légzést, amelynek igen gyakori következménye a fertőzésekre való fogékonyság növekedése, akár tüdőgyulladás kialakulása is.

• Helyezzük háton fekvő helyzetben egyik kezünket a hasunkra, másik kezünket pedig a mellkasunkra.

• Végezzünk mély és egyenletes ki- és belégzést, közben érzékeljük, hogy mellkasunk és hasfalunk hogyan mozog.

• Vegyünk mély levegőt úgy, hogy felváltva hol a hasunk, hol a mellkasunk emelkedjen. Ezt a gyakorlatot ismételjük minden órában 10-15 alkalommal.

A hasgyakorlatok fokozzák a bélműködést, ugyanis hosszabb fekvés hatására hamar kialakul a belek renyhesége. Ez székrekedést és puffadást okoz. Mivel az ételmaradék hosszabb ideig tartózkodik a belekben, ez megterheli az anyagcserét is.

• Háton fekvő helyzetben tegyük kezünket a hasunkra.

• Vegyünk egymás után többször lassan jó mély levegőt, mintha hasunkban egy luftballont fújnánk föl, majd ugyanilyen lassan és tudatosan lélegezzünk ki.

• Lábainkat felváltva kissé emeljük fel az ágyról – közben lélegezzünk nyugodtan.

• Lábainkat nyújtsuk ki – vagy húzzuk fel, ha így kényelmesebb – helyezzük mindkét kezünket alul a has jobb oldalára és gyakoroljunk enyhe nyomást a has jobb oldalán felfelé, majd a has felső részén balra és végül baloldalt lefelé a has alsó részébe. Közben lélegezzünk nyugodtan. Ezt a gyakorlatot naponta többször is végezzük el.

Ha fájdalmaink vannak, mozgásunk nehezített, kézmasszázzsal frissítsük fel vérkeringésünket!

Naponta többször masszírozzuk meg az egyik kéz összes ujjaival körülfogva forgatva a másik kéz csuklóját.

Utána a hüvelykkel kezdve: ujjainkat egyesével minden oldalon tövétől kezdve enyhén húzva az ujjak vége felé megmasszírozzuk,

Végül a körömágy tövében a körömágy sarkait egymás felé nyomjuk néhányszor minden ujjunknál mindkét kezünkön, majd a másik kézen ugyanezt megismételjük.

A mozgás kevésbé ismert hatásai: javul a szívműködés, javul a tüdő- és a légzésfunkció, fokozódik az immunvédelem, élénkül az anyagcsere, a mérgek kiválasztása, javul a belek vérellátása, fokozódik a lelki kiegyensúlyozottság, nő az energiánk, életkedvünk, összességében jobban érezzük magunkat a bőrünkben és a világban!

A mozgást elkezdeni sohasem késő! Idősek, mozgásszervi vagy egyéb betegséggel élők is végezhetnek bizonyos mozgásos gyakorlatokat, nekik különösen ajánlottak az olyan úgynevezett szelíd mozgások, mint pl. a gyógytorna, jóga, vagy a csíkung.

Kedvcsinálóul nézzünk néhány egyszerűen kivitelezhető, ám nagyon kellemes csíkung torna-gyakorlatot!

Mindenki saját állapotának megfelelően gyakoroljon, óvatosan, lépésről lépésre haladva, figyelembe véve pillanatnyi erőnlétét! Ha gyakorlás közben nehezére esik állni, üljön le! A Csikung Jangseng rendszer azt tanítja meg, hogyan szerezzen több erőt és energiát. Ezért alapkövetelmény, hogy ne adjon ki több energiát, mint amennyink éppen van.

„Cseresznyeszedés”- a vérkeringés élénkítése céljából

Nyújtózkodjunk karjainkkal fölfelé, toljuk teljes talpfelületünket a földbe, csípőnket lazán leengedjük, hogy húzza a gravitáció lefelé. Érezzük a jóleső nyújtást.

Vállöv lazítás

• Vállkörzés a testünkre figyelve, először hátra, majd előre.

• Felhúzzuk a vállunkat, majd lerázva terheinket hangsúlyos kilégzéssel leengedjük.

• Ujjainkkal érintjük a vállunkat, előrelökjük a kezünket, mintha kesztyűt akarnánk lerázni a kezünkről. Ugyanezt oldalra is elvégezzük.

Lábtorna

Kis terpeszben állunk, a lábfejünkre koncentrálunk, stabilizálódik az egyensúlyunk.

Spiccen járunk (lábujjhegyen), nem túl magasan. Érezzük biztonságban magunkat!

Sarkon járunk .

Külső talpélen járunk, majd folytatjuk belső talpélen – óvatosan, bokáinkat nem megerőltetve.

Egy helyben állva, sarkon állásból kiindulva külső talpélen felmegyünk spiccre, belső talpélen vissza sarokra, majd a másik irányba is elvégezzük a gyakorlatot. Figyeljük azt a területet, amelyiket a legerősebben nyomja éppen a talaj.

Térd masszázs

Összedörzsöljük a tenyerünket, majd megfogjuk az egyik térdünket (elöl és hátul) pár másodpercig. Ezután oldalról fogjuk közre a térdeinket tenyereinkkel. Dörzsölgetjük, melegítjük, rajta tartjuk a tenyér teljes felületét. Megint összedörzsöljük a tenyerünket, és a másik térdünket kezeljük.

Rongybaba

Kis terpeszben állva, mindenünket lazán rázzuk. Egyre csökkentjük a rázás intenzitását, amikor már mozdulatlanul állunk, befelé figyelünk, érezzük, hogy a sejtjeink energiával telítve tovább rezegnek.

Ezekkel a gyakorlatokkal felfrissítjük, lazítjuk magunkat, feltöltődünk energiával, a vérkeringés javul, a test hőt termel. Rendszeres csikungozással, mozgással nem fázik többé a kezünk vagy a lábunk.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/mozgasA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by okeery.com