10
Sep

Egészségtudatos lakosság vett részt Csepelen

- 203 rákszűrés, számos vizsgálat és komplementer terápia -

A szeptemberi első Könnyek helyett… szűrések! címmel szervezett egészségnap ősziesre sikeredett, de így is sokan voltak kíváncsiak egészségi állapotukra. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat munkatársai számos állapotfelmérő vizsgálatot végeztek el napközben.

A nap nagy részében zuhogó eső ellenére 203 rákszűrés, sokféle egészségügyi vizsgálat, tanácsadás és megállás nélküli masszírozás zajlott a szeptember 7.-i egészségnapon.


A rendezvény lebonyolításához a szűrőbuszt a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosította

A rák ellen… Alapítvány által szervezett szájüregi- és bőrrákszűréseken 60% nő, 40% férfi vett részt, köztük 5 gyerek, 15 fő 25 év alatti fiatal, 25-45 év között 33 fő, 45-65 év között 30 fő, és 20 fő idősebb korosztályból érkezett.

A nap egyik fontos eseményeként a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat által támogatott A rák ellen, az emberért a holnapért! Társadalmi Alapítvány által kidolgozott onko-segítő szolgáltatás elindult.


Az őszi szűrőprogramsorozat első napján jelent meg az Életigenlők magazin 7. száma

A pilot-projekt a csepeli onkológiai szakrendelés mellett veszi kezdetét a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat 2. emeletén működő Revitality Egészségközpontban. Az első onko-segítővel, Dr. Svastics Egon onkológussal, A rák ellen… Alapítvány szakmai tanácsadójával péntekenként 11.00-15.00 óra között találkozhatnak és kaphatnak segítséget daganatos diagnózisuk kapcsán a páciensek.

Dr. Müller Mariann bőrgyógyász rezidens orvos három (3) esetben talált basaliomát, ami egy rosszindulatú bőrdaganat, áttétet nem ad, nem halálos, de nagyon fontos a mielőbbi eltávolítása. A doktornő elmondása szerint sok olyan szűrésen megjelent páciens volt, akinek az anamnézisében valamilyen daganatos megbetegedés szerepelt, ezért ők sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy daganatos betegségük nehogy kialakuljon. Több fajtája van a bőrdaganatoknak, a melanóma nagyon rapid, fiatalokat is hamar elvisz, éppen ezért is nagyon fontos a megelőzés.

Dr. Müller Mariann

Lényeges, amit elmondott a bőrdaganat műtétekről és kimenetelükről, ha operációra kerül sor: amennyiben a daganat kizárólag a bőrben helyezkedik el, azaz nem ér el olyan réteget, ahol már erek is vannak, amik szétterjedhetnek a szervezetben, akkor ez egy tízperces műtét, ami egyáltalán nem megterhelő a beteg számára.

Arra a kérdésünkre, hogy a bőrdaganatáttét mennyire gyakori elmondta: „igen ritka, de vannak azért olyan daganatok, amelyek adnak a bőrre áttétet, a leggyakoribbak a leukémia, a csontdaganatok.”

Dr. Mensch Károly fogorvos tapasztalata szerint szeptember 7-én Csepelen – ahogy általában - egészségtudatos emberek jöttek el, 90-95%-uk nem dohányzik, relatív jó a szájhigiéniájuk. Egy (1) érdeklődőnél talált egy jóindulatú kis daganatot, amit el kell távolítani, de semmiképpen nem veszélyes. Egy (1) rákmegelőző állapotot talált, amit a megfelelő helyre irányított.

Kérdésünkre elmondta: „évente egyszer minimum szükséges szájüregi rákszűrést végezni, de a rizikópácienseknél – erős dohányosok, HPV fertőzéssel rendelkezők, rossz szájhigiénével rendelkezőknél, olyan, akinek az anamnézisében már szerepelt rákmegelőző állapot vagy daganat - félévente vagy akár háromhavonta szükséges a szűrés elvégzése.

Dr. Mensch Károly

Hogy a stresszes életmód kivetül-e a szájhigiéniára, elmondta: „alapvetően nem a szájhigiénia az, amiből a stresszes életmódra lehet következtetni, hanem a fogak kopásából. A túlzott, nagymértékű stressz következtében az éjszakai fogszorítás – bruxizmus – fokozódik és hosszútávon ennek szemmel látható következményei vannak, a fogaknak egy jellegzetes kopása látszik.

Az őszi programsorozatra egy új reformétel menüsort állított össze Jenei Tamás séf: a tavaszi levest lecserélte padlizsán salátára. A capanata igazi szicíliai recept alapján készül, sült padlizsánból, mazsolával, olajbogyóval, bazsalikommal, mézzel és almaecettel egy nagyon különleges, picikét savanykás, picikét édeskés, telt ízű saláta. A főétel franciás recept alapján zöldségágyon párolt lepényhal és csirke volt, amihez a köret mediterrános kukoricapüré volt. A desszert diós zabkekszgolyó volt, amit a zserbókocka inspirált. Aki megkóstolta, mindenki azt mondta jobb a lepényhal, mint a csirke, alig van benne szálka, vajpuha és jóval egészségesebb.

Jenei Tamás

Az onko-segítő szolgáltatás időszerűségéről, a benne rejlő lehetőségekről Dr. Juhász György főigazgató-főorvos, prof. Dr. Kiss István kutató-orvos A rák ellen… Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Dr. Svastics Egon onkológus, onko-segítő által adott interjúkból, valamint a szájüregi és bőrrákszűrés eredményeiről Dr. Müller Mariann bőrgyógyász rezidens orvos és Dr. Mensch Károly fogorvos által adott napvégi összegző riportokról videótudósításban is beszámolunk itt hamarosan.

(szerk.)




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu