14
Dec

Főzz velünk, reformul!

- Segít „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” új gasztro-videó sorozata -

Jenei Tamás a médiából jól ismert vezető séf a Hungast Csoportban, egy iskolákat ellátó nagy láncban. Öröm számunkra, hogy elvállalta a társadalmi fontosságát szem előtt tartva a reform főzőműsor forgatásait, és részt vesz a rendezvényeken való kóstoltatásokban is. Tamás szakmája a munkája, a hivatása és a szívügye is egyben, ezért mondott igent a 33 éves rákellenes civil szervezet felkérésére.

Az egészséges életmód fortélyait mutatja be képernyőn azért, hogy az emberek közelébe vigyük: ami egészséges az finom is lehet! A természetes étrend egyre többünk számára fontos, és azért hogy minél többünk asztalára kerüljön naponta egészséges étel tálalásra, indul a Főzz velünk, reformul!

- Aktív alkotója vagy A rák ellen... Alapítvány új videó-csatornájának. Miért vállaltad el a felkérést kevés szabadidőd ellenére?

- Többgyermekes apukaként és a munkám során is kiemelten fontos számomra az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elfogadtatása és megszerettetése a gyermekekkel. A daganatos betegségek esetében az egyik legfontosabb a megelőzés, amihez elengedhetetlen a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód. Amikor kapcsolatba léptem az alapítvánnyal és megismerkedtem a reform főzőműsor terveivel, rögtön magaménak éreztem az ezzel járó kihívást és feladatot.

- Tamás, az egészséges és a természetes étrend mit jelent ma? A reform jelző az a technológiai eljárásokra vagy az ételek összetételére, a minőségi alapanyagokra értendő inkább?

- Mindhárom dolog fontos, de véleményem szerint a reform táplálkozás kulcsa a kiegyensúlyozott étrend. Az egészséges és természetes ételeken nemcsak a biót értem, Fontos, hogy minél kevésbé feldolgozott alapanyagot válasszunk, amit lehet, készítsünk el házilag. Az ételek elkészítése során arra törekszem, hogy a lehető legjobb íz és az optimális állag elérése mellett, a lehető legtöbb beltartalmi értéket is megőrizzem, ehhez elengedhetetlen a megfelelő technológia alkalmazása.

- Egészségesen élsz? A táplálkozás mellett milyen más szempont kap szerepet az életedben?

- Igen, amennyire lehetséges és a hétköznapok engedik, igyekszem egészségesen élni, bár sajnos manapság nem jut elegendő időm mozgásra, ami szintén fontos és elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Amikor szabadidőm engedi és tehetem, a természetben töltöm az időt, szeretek horgászni, gombászni, biciklizni, evezni és túrázni. A táplálkozás mellett szelektíven gyűjtöm a szemetet és igyekszem vigyázni a környezetemre.

- Az egészséges táplálkozás alapjait - tudjuk - gyerekkorban kell megismertetni. Az idényzöldségek, gyümölcsök megszerettetése miért „nehéz feladat” a gyerekeknél?

- Sajnos a választ magam sem tudom, de tény, hogy a gyerekek zöme leginkább a szénhidrátokban gazdag ételeket kedveli. Nagy kedvencük a tészta, a kenyér, szívesen fogyasztanak húst, jellemzően nagyon kevés zöldséget, gyümölcsöt és halat esznek. Egy jó módszert ismerek, a példamutatást, gyermekeink minket másolnak, átveszik gesztusainkat, gondolkodásmódunkat és az ízlésünket is. Nehéz rávenni egy gyermeket, hogy minél több salátát egyen, ha otthon nem ezt látja a szüleitől.

- Amikor olvastad az őszi Életigenlők magazinban az okostányérról megjelent interjút, azt mondtad, hogy nagyon fontosnak tartod terjeszteni, mert az emberek nemigen tudják, mi teszi ki a megfelelő napi tápértékeket... Az okostányér szerint élni olyan nagy „művészet”?

- Nem, korábban már említettem a kiegyensúlyozott táplálkozást, az okostányérnak pontosan ez a lényege. Szakácsként én úgy tudok ebben segíteni, hogy igyekszem a tányérra varázsolni az ideális összetételű ételt. Persze nem egy tányér ételről van szó, hanem az egész nap fogyasztott táplálékok egyensúlyáról, ehhez nyújthat megfelelő alapot az okostányér megismerése is.

- Egyre többen ismerik a tényt, hogy az egészségmegőrzéshez és a gyógyuláshoz is az egyik legfontosabb pillér az étkezési szokások átalakítása... Mégis gyakran csak akkor építik be a gyakorlatba, amikor már kényszerűségből kell megtenni, hogy bizonyos szokásokat cserélni kell... Miért van ez így, szerinted?

- Itt visszatérnék a gyermekekre, az a tapasztalatom, hogy a gyermekkorból hozott táplálkozási szokásokon nehezen változtatunk. Irigylem a mediterrán országokat, ahol beleszületnek a gyerekek az egészséges táplálkozásba, ott ez nem kérdés és nem jelent gondot például a túlsúly sem. A ma annyira divatos street food-ok és gyorséttermek, illetve a magas ízfokozót tartalmazó ételek is tovább nehezítik egy ételreformer dolgát.

- Megoszlanak a vélemények arról, hogy az egészséges táplálkozásnak húsmentesnek vagy vegyszermentesnek, zsírmentesnek vagy „mindenmentesnek” kell lennie... Van olyan dietetikus, aki dzsungelharcnak ítéli a mai helyzetet a táplálkozástudományban. Szerinted mi mentén érdemes haladni egy étkezésére tudatos, ma élő, még egészséges embernek?

- Nem támogatom a húsmentes táplálkozást, a zsírmentes táplálkozást pedig még annyira sem. Az ok a kiegyensúlyozott étrend ars poeticája, nem értek egyet semmiféle szélsőséggel, kivéve, ha valaki ételallergiás vagy abba születik és úgy nő fel (például indiai vegetáriánus vagy eszkimó). Ha valaki egészséges, ne zárjon ki alapanyagokat, viszont találja meg a megfelelő egyensúlyt. Idevágó téma például a zsírok kontra olajok kérdése, sosem hittem abban, hogy az olajok egészségesebbek a zsíroknál, ez manapság is egyre inkább bebizonyosodni látszik, szükségünk van erre is, arra is. Rajongásig szeretem az olívaolajat, előszeretettel használom minden mediterrán típusú ételhez és a nyári időszakban, amikor könnyebb ételekre vágyom. A téli időszakban és az autentikus magyaros ételekhez sertészsírt, libazsírt, kacsazsírt és füstölt szalonnát használok.

- Egy vezetőszakács mennyire táplálkozástudományi szakértő?

- Nem vagyok szakértő, de ahogy telnek-múlnak az évek, munkám során egyre nagyobb betekintést nyerek ebbe a témakörbe is. 9 éve már, hogy a fő profilom a gyermekétkeztetés, rengeteg étlapot és receptet írunk dietetikus kollégákkal.

- Szeretsz enni, Tamás?

- Természetesen igen, imádom az új ízeket, ételeket, nemzetek gasztronómiáját.

- Mik a kedvenc ételeid?

- Mindenevő vagyok, de kiemelten kedvelem a halakat, a kacsából készült ételeket, rajongok a bárányhúsért, a nyúlért és az összes többi húsért. Minden zöldséget és gyümölcsöt nagyon szívesen fogyasztok, nyersen vagy főve, viszont törekszem a szezonalitásra.

- Sok hétköznapi embernek a főzés, a gasztronómia világa kikapcsolódás, hobbi... Neked valószínű más hobbid van, vagy tévedek? Szeretsz otthon is főzni?

- Nagyon szeretek otthon főzni, kikapcsol, megnyugtat, végre nem kell időre elkészüljek. Mindig kérdezem a feleségemet: mit főzzek, mit szeretne? Mire ő válaszol: „nekem mindegy főzz, amit akarsz!”

- Hogyan kapcsolódsz ki? Jut idő az aktív és/vagy passzív pihenésre?

- Azt az időt, amit nem munkával töltök, a családommal töltöm, szeretünk kiszabadulni a természetbe.

Vajda Márta




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu