01
Oct

Járj szűrésre az életedért!

 

A Nőiszem Egyesület, mint a magyar lányok és nők érdekvédelmében tevékenykedő, a társadalmi folyamatokat vállaltan “női szemmel” vizsgáló civil szervezet kiemelt hangsúlyt fektet az egészségtudatosságra és a betegségmegelőzés témájára, ezért idén október 1-én a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapján bemutatja a szűrővizsgálatokra felhívó kampányát.

 Az egyesület a Világnap alkalmából nyilvánosságra hozza videó filmjét, amelyben három nő, három történet és három életút találkozik, kiegészülve egy nagyra becsült orvossal. Tóth Tímea, válogatott kézilabdázó mesél jelenlegi küzdelmeiről a betegséggel és arról, hogyan tolta el évekkel a várva várt gyermek megszületését a mellrák. Máthé Zsuzsa, újságíró Isteni sugallatnak nevezi, hogy 5 évvel ezelőtt elment egy szűrővizsgálatra és ennek köszönhetően láthatja gyermekeit felnőni. A Nőiszem Elnöke, Imre-Horváth Zsuzsa biztatja a nőket, édesanyákat és lányokat hogy menjenek el szűrővizsgálatokra és dr. Kiss István, a „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke mesél arról, hogy a korai felismerés milyen drámaian növelheti a túlélés esélyét.

 Magyarországon évente csaknem 6-8000 emlőrákot diagnosztizálnak és körülbelül 2000 nő veszti életét a betegség elleni harcban. Ez azt jelenti, hogy hazánkban a mellrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nőknél. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10. nőnél alakul ki a betegség. Éppen ezért a Nőiszemmel kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a téma súlyosságára.

Az októberi kampány részeként egy edukáló jellegű kiadvánnyal is készül az egyesület, ahol rengeteg hasznos információt oszt meg a rettegett betegségről. A kiadvány részletezi mi is a melldaganat, tisztázza kialakulásának okait és a kockázati tényezőket, foglalkozik még továbbá megjelenésének gyakoriságával és jellemzőivel, bemutatja a lehetséges tüneteket, fókuszba helyezi az önvizsgálatot továbbá kitárgyalja a korai szűrések jelentőségét és rámutat a gyógyulási esélyekre.

Kiadvány a mellrák elleni küzdelemért

A családokban a kutatások szerint jellemzően a nők töltik be az „egészségügyi menedzser” szerepét, de mindez nem vezethet oda, hogy saját egészségükre ne maradjon idejük. A hölgyeket sajnos nagy számban érintő emlődaganatok elleni küzdelemre létrehozott, Mellrák Elleni Küzdelem Hónapja alkalmából A Mindennapok Női Szemmel Egyesület konferenciát szervez az életmentő szűrővizsgálatok népszerűsítéséért – nem csak nőknek!

A „Szűrj az életedért!” című konferencián, mely október 13-án kerül megrendezésre, szó lesz az egészségpolitika vonatkozó célkitűzéseiről, megosztják velünk prevencióval kapcsolatos gondolataikat az onkológiai ellátásban dolgozó, nemzetközileg is elismert orvosok, keressük a szűrővizsgálatok elhanyagolásának lelki okait és egy érintett sportkiválóság is beavat bennünket személyes tapasztalataiba.

 A járványügyi helyzetre tekintettel szűk körű, 30 fős rendezvény kerül megtartásra. Az eseményt élőben, online országosan közvetíti a Nőiszem a Facebook oldalán annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívja az életmentő szűrővizsgálatokra. A konferencián túl október végén online fórumon is várja a szervezet az érdeklődőket, ahol arra is lesz lehetőség, hogy élőben kérdezzenek szakemberektől.

Bővebb információ: Fekete Nóra, Nőiszem Projekt vezető, +36 30 323 7211, noiszem@gmail.com

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) azzal a céllal alakult, hogy megszólítson minden nőt, tekintet nélkül korra és érdeklődési körre. Az egyesület célkitűzései között szerepel a nők családon belüli és kívüli szerepének bemutatása és elismertetése, a kisgyermekes nők segítése a munka világában való visszatérésre, és ennek érdekképviselete, valamint figyelemfelhívás a nők és családok testi és lelki egészség megőrzésének fontosságára. Mindenkit arra buzdítanak, hogy merjen az lenni, aki lenni szeretne. Hirdetik, hogy minden nő úgy tud hozzátenni a legtöbbet a társadalom épüléséhez, ha lehetőséget kap kibontakozni abban a tevékenységben, amelyben jól érzi magát.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu