14
Dec

Karácsonyi készülődés

 

- legyünk tudatosak és kiegyensúlyozottak -

Közeledik a karácsony, a szeretet és a béke ünnepe. A készülődés időszakában gyakran vállaljuk túl magunkat. Ilyenkor óriási mennyiségű élelmiszert, rengeteg felesleges használati- és dísztárgyat vásárolunk, sokkal több vizet, áramot és gázt használunk. Karácsonykor még a tudatos, környezetbarát emberek is könnyelműek, többet pazarolnak, vagy meggondolatlanabbul költekeznek. Amikor az előző évek karácsonyaira gondolunk, általában nem jut eszünkbe, mi volt a menü, milyen ajándékot kaptunk, milyen díszben pompázott a fa. De a karácsonyi feszültségre, esetleg veszekedésre évekig visszaemlékszünk. Ne engedjük, hogy a készülődés a külsőségekről szóljon.

A karácsony olyan időszak, amikor lehetőségünk van kicsit befelé figyelni, egyensúlyra törekedni, fókuszba kerülnek az emberi kapcsolatok, a szeretet, az egymásra figyelés, az elfogadás. Ne engedjük, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiánkat és pénzünket. Hagyjunk időt magunknak a kikapcsolódásra, mert a legszebb ajándék, amit családunknak, barátainknak adhatunk az, ha kedvesek, nyugodtak, toleránsak, szeretetteljesek vagyunk.

Íme, néhány praktikus tanács, hogy az ünnepi időszakot tudatosabban, kevesebb energia és pénz felhasználásával, boldogabban, kiegyensúlyozottabban tudjuk megélni.

Tervezés

Az első és legfontosabb része a megvalósításnak a tudatos tervezés. Tervezzünk előre, így jobban tudunk gazdálkodni az idővel és a pénzzel. Írjuk össze a feladatokat, készítsünk ajándéklistát, jegyezzük fel a baráti, családi találkozókat. Ne akarjunk mindent egyedül elvégezni. Érdemes átgondolni kinek, milyen ajándékot szeretnénk, hogyan tudjuk beszerezni. Igénybe vehetjük az internetes vásárlás adta lehetőséget, ezzel megkímélhetjük magunkat attól, hogy napokat töltsünk elképzelés nélküli ötleteléssel, boltokba való szaladgálással. Ne felejtsük el, hogy a tervek csak iránymutatók, ha az élet másképp alakul, legyünk rugalmasak, ne ragaszkodjunk semmilyen terv végrehajtásához. Cél, hogy jól érezzük magunkat. Senkivel nem érdemes vitatkozni, veszekedni azért, mert valami nem a tervek szerint alakul.

Feltöltődés

Tudatosan tervezzük meg a pihenést és a feltöltődést is. Ne abba reménykedjünk, hogy összeszorított foggal kibírjuk a következő néhány hetet és majd utána pihenünk. Ne felejtsük el, a legfontosabb az, hogy a karácsonyi ünnepek nyugalmat, békét és harmóniát hozzanak a családnak, ehhez pedig lényeges, hogy mi magunk kiegyensúlyozottak legyünk. A feladatokat, programokat előre tervezzük meg úgy, hogy maradjon időnk regenerálódni, kikapcsolódni, feltöltődni. Ehhez gondoljuk át, melyek azok a tevékenységek, amik valóban pihentetnek - relaxáció, meditáció, zene, séta, légző gyakorlat, jóga, thai-chi, masszázs, élményfürdő.

Ajándékozás

A karácsonyi időszakban sok felesleges dolgot vásárolunk. Az ajándékvásárlásnál gondoljunk arra, hogy nem magunknak vásárolunk, válasszunk olyan ajándékot, amivel örömet szerezhetünk a megajándékozottnak. Manapság az ajándékok jelentős része feleslegessé válik azok számára, akik kapták, mert vagy nem tudják használni, vagy nem felel meg az ízlésüknek.

Ajándékok

Milyen ajándékot válasszunk? Az ajándékozásnál az egyik legjobb, ha élményt ajándékozunk. Számos kutatás alátámasztotta már, hogy az élmények sokkal több pozitív érzettel szolgálnak, mint a tárgyak. Ráadásul az élmények, olyan lenyomatokat hagynak az emberben, amelyek sok évvel később felidézve is örömet okoznak. Amennyiben élmények helyett jobbnak tartjuk a tárgyak, termékek vásárlását, próbáljunk olyan ajándékot adni, ami nem terheli nagyon a környezetet, és az ajándékozott egészségére nem káros. Készíthetünk saját kezűleg is ajándékot.

Egészséges ajándékötletek

Bio élelmiszerek: tészta, teljes kiőrlésű liszt, nyers nádcukor, friss bio gyümölcsök, zöldségek, basmati rizs, ghí, különleges gabonák, hüvelyesek, minőségi bio olajok. Amennyiben bio élelmiszereket vásárolunk, az nem lesz felesleges, és sokat teszünk a megajándékozott egészségéért is.

Bio édességek: aszalt gyümölcsök, magvak, csokoládé, bon-bon, marcipán, müzli szelet, reformkeksz, lekvár, szörp, szaloncukor. Mindenki szeret nassolni, finomságokat csipegetni. Ha valami édes meglepetést szeretnénk, válasszuk az egészségesebb változatokat.

Természetes alapú, adalékmentes teák: gyümölcstea, fűszeres tea, zöld tea, gyógytea. Készíthetsz saját kézzel szedett tiszta minőségű gyógynövényekből is teakeveréket.

Vegyszermentes, bio kozmetikumok: szappan, arckrém, tusfürdő, testápoló, testolaj, hajsampon, smink kozmetikumok. Kozmetikumokat is készíthetünk házilag tiszta minőségű, bio alapanyagokból. Az interneten számos recept található.

Könyv: egészséges életmóddal kapcsolatos könyv, egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv. Készíthetünk kis könyvet magunk is, hasznosnak, inspirálónak gondolt cikkekből, receptekből.

Kikapcsolódás, élmény: wellness pihenés, utazás, szaunabérlet, masszázs utalvány, jóga tanfolyam, fitness,- uszoda bérlet, meditációs,- kézműves,- tánc tanfolyam, színházjegy.

Csomagolás

Karácsonykor az egyik legnagyobb pazarlás a csomagolás. Ilyenkor egyetlen nap alatt több tonna hulladék keletkezik. Ha az ajándékunk gyárilag csomagolt, akkor csomagolás nélkül is átadhatjuk. Ha mindenképpen csomagolni szeretnénk az ajándékot, válasszunk környezetkímélőbb megoldást. Csomagoljunk natúr papírszatyorba vagy vászontáskába, ezt az ajándékozott utána használhatja a hétköznapokon is. Egyedi, kreatív megoldásként csomagolhatunk használt újságpapírba is vagy válasszunk újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokat.

Díszítés

Karácsonykor sokat költenek az emberek karácsonyi díszítésre. Vannak, akik évről, évre új díszeket vásárolnak annak érdekében, hogy a karácsonyfa változatos képet mutasson a korábbi évhez képest. Új díszek vásárlása helyett érdemes a megunt díszeinket barátainkkal cserélgetnünk, így mindenkinek jutnak új díszek a karácsonyfájára. A legjobb, ha magunknak készítünk természetes alapanyagokból díszeket, gyerekekkel közösen kellemes időtöltés. Készíthetünk díszeket papírból, fából, termésekből, textíliából, vagy akár pattogatott kukoricából is. A díszekhez felhasználható alapanyagoknak és elkészítési variációknak csak a képzelet szabhat határt.

Fények

Karácsonykor nagyon sok időt, energiát szánnak a családok arra, hogy akár az egész házat kidekorálják karácsonyi izzósorokkal. A világítás esetenként valóban szép, óriási pazarlás a megannyi karácsonyi izzó használata, rengeteg áramot használunk el az elektromos világítással. Használjunk hagyományos gyertyákat. A jó hangulathoz nem feltétlenül kell több kilométernyi karácsonyi égő, elegendő néhány hangulatos gyertya elhelyezése.

Étkezés

A karácsonyi ünnepek idején sok családban az étkezés központi helyet foglal el, vannak olyan családok, ahol nem is szól másról a szeretet ünnepe, mint az evésről. Megannyi statisztika támasztja alá, hogy az ünnepi időszak alatt az emberek jelentős része a normál - általában elfogyasztott - mennyiségű élelmiszer többszörösét vásárolja meg, készíti, és fogyasztja el. Az ünneplés helyett sokaknak okoz gyomorfájást, elnehezültséget a nagy mennyiségben elfogyasztott egészségtelen étel. Az emésztési problémák miatt a gyengülő immunrendszer következtében az ünnepek után sokan megbetegszenek. A tudatos táplálkozás hiánya miatt a karácsonyi időszakban hatalmas mennyiségben fogynak a patikákban a különböző emésztést segítő készítmények. Nem kell, hogy a karácsony az emésztési kínokról szóljon. Kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy az ünnepek alatt friss, ízletes, tápláló ételeket együnk, így az étkezés után is energikusnak, könnyednek érezzük magunkat. Tervezzük meg előre a karácsonyi időszak menüit, mindenből annyi főre, ahányan körülüljük az asztalt. Azért mert karácsony van, senkinek nem érdemes három ember helyett ennie. A menüt friss, egészséges, vegyszermentes alapanyagokból készítsük el és annyi étel készüljön, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. A karácsony lényege a harmónia, a szeretet. A meghittséget semmilyen étellel nem lehet pótolni.

Karácsonyfa

Az ünnepi hangulat része a karácsonyfa. Nem a legszerencsésebb megoldás a fenyőfák kivágása, még ha külön erre a célra ültették is őket. Környezettudatosság szempontjából nem szerencsés megoldás a műfenyő sem, mert előállítása nem környezetbarát, és előfordulhat, hogy olyan alapanyagokból készül, amik az egészségre károsak is lehetnek. Ezért kerüljük a műfenyők vásárlását. Állítsunk cserepes fenyőt, ami életben marad az ünnepek alatt és után is. Kreativitásunkat kiélve készíthetünk papírból is fenyőfát vagy vásároljunk újrahasznosított papírból készült fenyőt. A gyerekek akár rajzolhatnak is nagy papírra karácsonyfát, amit a falra rögzíthetünk. Választhatunk otthonukban egy cserepes növényt - pálmát, fikuszt, szobafenyőt - ezt is feldíszíthetjük. Így kedvenc növényünk az év néhány napján kiemelt figyelmet kaphat a család részéről.

Harmónia

Tegyük félre az elvárásainkat és élvezzük az ünnepet a legnagyobb harmóniában. Ilyenkor mindenikek lehetősége van foglalkozni saját belső világával, családjával, szeretteivel. Ez az az alkalom, amikor gyakorolhatjuk a kedvességet, kegyességet, megbocsátást. A nyugati kultúrában a karácsony egyre inkább a külsőségekről szól. A legtöbben próbálnak lépést tartani és megfelelni az elvárásoknak. A szeretet ünnepére való készülődés idején sokkal több időt töltünk plázákban, bevásárlóközpontokban, mint a saját szeretteinkkel. Túl sok értékes idő megy el arra, hogy kitaláljuk, milyen legyen a díszítés, az ajándékok, a menü. Sok energia megy el türelmetlenkedésre, elégedetlenkedésre. Tartsuk szem előtt, hogy a karácsony lényege nem a vacsora vagy az ajándékok, hanem az emberi kapcsolatok, a közösen, szeretetben, harmóniában, békében töltött pillanatok. Ne legyünk ingerültek, idegesek, ne vitatkozzunk, ha valami nem tökéletes, nem az elképzelésünk szerint alakul. Ettől még nem dől össze a világ. Az ünnep lényege, hogy szeretettel, türelemmel, kedvességgel figyeljünk egymásra.

Örömteli készülődést kívánok!

 

Vitai Katalin
MJSZE által minősített
jógaoktató
www.eljharmoniaban.hu
http://eljharmoniaban.blogspot.com




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu