12
Jul

Komplex egészségfejlesztési, szűrési program Dévaványán

 

Május 29-én a Kihívás Napján özönvízszerű esőben 120 rákszűrés, 60 pszichológiai tanácsadás, 35 testösszetétel analízis, vérnyomásméréssel, 60 szemészeti szűrés, 25 tudatos testhasználat tanácsadás igénybevétele mellett 25 érdeklődőnek frissítő masszázsban is része volt

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 2019-es tavaszi programsorozatát Dévaványán zárta, ahová komplex szűrési és terápiás programot vitt. Egészségmegőrzési céllal szájüregi rákszűrés, bőrdaganat- és körömgomba-vizsgálat, szemészeti szűrés, pszichológiai tanácsadás, InBody testösszetétel analízis, vérnyomásmérés, Alexander-technika tudatos testtartás tanítás, izomfeszesség vizsgálat, izomlazító masszázs és vércukormérés szerepelt a programban.

Kihívás volt ez a nap tényleg. A 13-18 óra között megtartott jó hangulatú szűrőnap első felében sütött a nap, a második felében viszont az idei május legnagyobb felhőszakadásában is részünk volt. Ennek ellenére folyamatosan érkeztek minden korosztályból férfiak, nők, gyerekekkel is a dévaványai lakosok a főtérre, a Hősök terére a hagyományos sportnap keretében megrendezett szűrésekre.

Dr. Mensch Károly a Semmelweis Egyetem fogorvosa sikeresnek értékelte a napot, a 60 szájüregi rákszűrésből rosszindulatú elváltozást nem talált, egy gyanús esettel találkozott, őt a területileg illetékes szájsebészetre irányította. Elmondása szerint a szűrésen résztvevők – mint mindenhol – itt is motiváltak voltak, azonban a száj higiénia hagyott kívánnivalót maga után. A betegeket minden esetben tájékoztatta a szájhigiénia fontosságáról és elmondta az esetleges rizikótényezőket, hangsúlyozta a szájüregi rákszűrés fontosságát.

Dr. Mensch Károly

Dr. Somosi Sára a Kispesti Egészségügyi Szolgálat Bőr-és Nemibeteg Gondozó bőrgyógyászjelöltje  összegzésében elmondta, hogy sokan éves bőrgyógyászati szűrésként látogatták meg a rendezvényt. Több olyan páciens is volt nála, akinek azonnali bőrgyógyászati konzíliumot javasolt, melanóma gyanú miatt. Más bőrrákra utaló jelenséget nem talált. Volt, aki itt döbbent rá arra, hogy a szolárium mennyire káros. Meglátása szerint nagy szükség van a szűrőprogramokra, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mire figyeljenek. A bőrgyógyászati rákszűrés mellett körömgomba vizsgálatra is lehetőség volt. Számos olyan esettel találkozott, amelynél javasolta a bőrgyógyász szakorvos beavatkozását, mindenkinek elmondta, hogy gyógyítható, de hosszú távú kezelést igényel.

Dr. Somosi Sára

Szőllősiné Török Nóra szemnyomás mérést végzett a nap folyamán, ami a glaukóma (zöldhályog) kiszűrését teszi lehetővé időben. Egy embernél mért magasabb szemnyomást, őt a szemészeti szakrendelőbe kivizsgálásra irányította. A szemészeti szakasszisztens elmondása szerint az emberek érdeklődőek voltak, a fiatalok általában féltek a vizsgálattól, a középkorosztály örömmel fogadta, hogy van egy ilyen szűrés. A szemüveget viselőknél az évenkénti ellenőrzésre hívta fel a figyelmet. Tapasztalat, hogy az emberek között vannak, akik összekeverik a vérnyomást a szemnyomással, azonban hangsúlyozta, hogy nem lehet azt mondani egyértelműen, hogy a megemelkedett vérnyomáshoz túlzottabb szemnyomás párosulna, hiszen ha valakinek kiemelkedően magas a szemnyomása, annak más okai is lehetnek, esetleg egy másik típusú betegség húzódhat meg a háttérben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csak a magas vérnyomással küzdőknek, de a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlatos félévente elmenniük ilyen típusú szemvizsgálatra, mert a cukorbetegség súlyos látáskárosodással járó változásokat okozhat a szemfenéken.

Szöllősiné Török Nóra

Virágh Judit pszichológus napvégi összegzésében elmondta, hogy meglepően sokan  voltak, azt gondolta, hogy a pszichológia nem lesz ennyire jelentős tényező a szűrésben. Akik rákszűrésre mentek, azok közül szinte mindenki hozzá is elment, érdeklődött, pedig az a tapasztalat, hogy egy kisebb településen általában kevesen merik felvállalni azt, hogy egy pszichológussal beszéljenek. Akik érdeklődtek azt mondták, nagyon fontos lenne, hogy az életükben rendszeresen jelen legyen a pszichológiai támogatás. Az az első mondatok után kiderült, hogy mindenkinek rengeteg problémája van, amivel foglalkozni kellene, és egészen megrázó történetek is elhangzottak, ami indokolja azt, hogy fontos lenne a lelki egészség terén való szakszerű segítségre.

Virágh Judit

Beszámolt arról, hogy voltak határesetek, amikor a tanácsot kérő problémája a pszichológia és a pszichiátria határmezsgyéjén járt. Voltak pszichoszomatikus esetek, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell. Többen a gyerekekkel kapcsolatban kértek segítséget, elsősorban nevelési tanácsként, de pszichés segítőként is. Életvezetési kérdésekben is fordultak hozzá. Minden korosztály megfordult nála. Nagyon sokan úgy fogalmaztak, hogy gyógyszerek helyett inkább a pszichológus segítségét vennék igénybe, ezzel is hangot adva a pozitív gondolkodás jelentőségének. Többen szorongásos problémákkal küzdenek, volt, akinél a pszichiátriai gondozás lehetősége is felmerült, volt, akinél a hosszú távú pszichológiai kezelést javasolta a pszichológus.

Sallai Ilona szakasszisztens elmondása szerint nagyon jó volt a fogadtatása az Inbody gépnek, mindenkinek megmérte a vérnyomását is. Az eredmények szerint kb. 70%-ban rendben volt a vérnyomás, a maradék 30%-ban az emberek csodálkozással fogadták, hogy magas a vérnyomásuk. Örömtelinek tartotta, hogy sokaknak van vérnyomásmérője, és hajlandók is arra, hogy figyelemmel kísérjék a saját vérnyomásukat. A súlyproblémával küzdőknek elmondta, hogy egy nagyobb testtömeg vérállatása jobban terheli a szívet, és vannak olyan betegségek, amelyek elősegítik a magas vérnyomás kialakulását. Azt tapasztalta, hogy az egészséges életmód kialakításával kapcsolatban az emberek többsége elméletben tisztában van, azt is tudja szinte mindenki, hogy a magas vérnyomás elkerülése érdekében a fogyás szükséges. Azonban a gyakorlat, a megvalósítás mikéntje nem mondható el ugyanekkora arányban. A beszélgetésekből az is kiderült, hogy sokan nem fogyasztanak kellő mennyiségű folyadékot, tudják, hogy ez probléma, de nem igazán tudják, hogyan tegyenek ellene.

Sallai Ilona

Kiderült, hogy a dévaványai lakosság izomzata is feszes, a tudatos testhasználatban is vannak tanulni valók. Ebben volt segítségére az érdeklődőknek Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár, aki itt is megmutatta a helyes testtartás mikéntjét, amelyet követően a feszes izomzat lazítására, frissítő masszázsban lehetett részük. Zsenits Ákos kiváló masszőr is velünk tartott, a masszázsasztaláról mindenki annak rendje módja szerint nagyon jó élményekkel szállt le.

Bátori Zsuzsanna és Sallai Ilona

A szűrések és tanácsadás mellett mindenkinek ajándékoztunk Életigenlők magazin tavaszi számát a szívstressz elkerüléséről Dr. Mangó Gabriella cikkével, immunerősítő Béres cseppet és hűtőmágnest a 12 szirmú virágunkkal, hogy sokáig emlékezzenek ránk és egészségesek maradjanak. Elégedett, mosolygós arcoktól köszöntünk el miközben a jeges eső megállás nélkül esett, csak esett.

Köszönjük a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnak, hogy a szemészeti szűréshez a NoContact kézi vizsgálóeszközt biztosították számunkra.

Köszönjük a kihívás napi szűrőnapi meghívást az M-Event Rendezvényszervező Irodának!

Felvirágoztuk az országot egészséggel! 2019. április 13 – május 29 között eredményes egészségmegőrző tavaszt zártunk, hat helyszínen több ezer szűréssel hozzájárultunk a lakosság egészségfejlesztéséhez, közel vittük a szűréseket, terjesztettük az egészségmegőrzés, és a korai betegség-felismerés fontosságát.

Zsenits Ákos

Köszönjük a munkát a velünk dolgozó orvosoknak, egészségügyi szakasszisztenseknek! Köszönjük a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak az együttműködést, hogy a modern, jól felszerelt szűrőbusszal támogatták a szűrésekeinket.

Folytatás ősszel az országban több helyszínen. Könnyek helyett…

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu