16
May

Könnyek helyett… tarts velünk Aszódon

Sztán István polgármester védnökségével minden szempontból statisztika-döntő csúcs volt Aszód. Egy óriási méretű egyházi esemény helyszíne volt a város május 12-én. Ennek ellenére 97 fő odafigyelt aznap az egészségére is, 194 rákszűrést végeztek el szakorvosaink. Ami számunkra igazán örömteli volt, hogy 75%-ban fiatal-középkorosztály vett részt, és ami még nagyobb öröm, vagy inkább meglepetés volt, hogy 50%-ban férfiak jöttek el. És mindezek után volt még egy statisztikai kiugró adat is volt Aszódon: 10%-os arányban gyerekeket is elhoztak a szüleik, DE nemcsak magukkal hozták, hanem a szűrésre is bevitték őket. 

 

A 10.00-16.00 óráig tartó szájüregi- és bőr rákszűrés, vitamin- és nyomelem mérés, zsigeri zsír-, testtömeg index, testzsír százalékmérés, Alexander-technika testkép-analízis, testtartás-vizsgálat, reformkonyha-kóstoló, bőrápolási- és sminkelési tanácsadás összességében nagyon jól sikerült. Az utolsó tavaszi szűrőnapon Dr. Fazekas László bőrgyógyász-szakorvosjelölt, Dr. Joós Gergely fogorvos, Dr. Erdei Edit urológus-andrológus, Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár dolgozott velünk és végezte el a vizsgálatokat, személyre szóló jó tanácsokat adtak mindenkinek. Főleg a nyárra vonatkozó bőrápolási- és sminkelési fortélyokat Ronga Ibolya tanácsadótól kaptak az odalátogatók.

 

Nagyon kedvesek, és cukik a doktorok” – jött ki a szűrésről ezzel a rövid velős véleménnyel és széles mosollyal egy fiatal lány, aki az utána következő barátnőjének mintegy bátorításként mondta ki-bemenetkor. Ezek után, amíg várta barátnőjét pár szót váltottunk a lánnyal arról, hogy a szolárium és a napozás miatt is jöttek el, mert szerették volna megtudni szakavatottaktól: tényleg mi a napozás és a szoláriumozás egészséges és káros része. „Tudatosságból jeles” – mondtuk a lánykának, és egyúttal arra is megkértük a saját korosztályában terjessze, amiket a dokiktól kaptak jó tanácsként. „Ez természetes.” – mondták már együtt és odaperdültek az epres túrókrémes kóstolóhoz.

 

Dr. Fazekas László bőrgyógyász szakorvosjelölt elmondta, hogy a vizsgálat elsősorban a festéksejtes és nem festéksejtes eredetű bőrdaganatok szűrésére irányult, szerencsére melanoma malignum egy esetben sem merült fel. Két alkalommal eltávolítandó festéksejtes anyajegyet észlelt, valamint egy basalioma miatt is a területi szakrendelőbe irányította a beteget. A laphámdaganat előtti állapotnak is tartható actinicus keratosist is két alkalommal vett észre. Az idősebb korosztálynál már egyértelmű jelei mutatkoztak a fénykárosodásnak, azonban a leginkább zavaró képletek szerencsére „csak” a jóindulatú seborrhoeás keratosisok és bőrfüggelékek voltak. A gyermekeknél atopias dermatitis, molluscum is előfordult, egy felnőttnél pedig kiterjedt gombás fertőzés volt látható. Volt, akinél a kézekcéma és úgynevezett dyshidrosis dominált, de néhány esetben a vitiligo is képviseltette magát. Egy hölgy terhességi melasma miatt jött el. Két esetben kért az orvos endokrinológiai kivizsgálást, egy pácienst pedig egyértelmű jelek miatt háziorvoshoz irányította koleszterinszint csökkentő beállítás céljából, egy másik esetben pedig necrobiosis lipoidica miatt szoros vércukor kontrollt írt elő.

Dr. Joós Gergely fogorvos nap végi összegzésében elmondta, hogy a szűrésen megjelentek szájüregi egészsége kielégítő volt, mindössze egy esetben talált szájüregi rákmegelőző állapotot. Azt sajnálattal állapította meg, hogy a fogazata a legtöbb embernek hiányos, kezelésre szorul.

Dr. Erdei Edit urológus-andrológus a D és D3 vitaminról is beszélt miközben általános vitamin- és nyomelemszint mérést végzett. Elmondta, hogy komoly szerepe van ennek a vitaminnak a súlyoptimalizálásban, és a nemzőképességben is. Akit érdekelt azt is elmondta, hogy hogyan töltsék fel D vitamin raktárjaikat és hogy mik a D-vitamin organikus forrásai, mik segítenek a felszívódásban. Beszélt arról is, hogy a napfénynek komoly a szerepe a D-vitamin aktiválásban, de figyelmeztetett arra, hogy csakis a reggeli, illetve a késő délutáni napsugarak töltik be a kívánt jó hatást. Megtudhatták a résztvevők azt is, hogy a napfény 50 fokos szögű sugarai a legjobbak. A bőrgyógyászunk is kiemelte, hogy a fényvédelem kifejezetten érdekelte az ellátogatókat, a legtöbben már az 50+ SPF készítményeket részesítik előnyben.

A rákszűréseken túl pontos felvilágosítást kapott mindenki, ha valamilyen betegséget szűrtek ki az orvosok, valamint konkrét terápiás javaslatokkal is ellátták őket az adott szakemberhez irányítva.

Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár a szűrésre várakozókat hasznos tudnivalókkal látta el a tudatos testhasználat élettani hatásairól. A szűrés után az érdeklődők saját testén is megmutatta a gyakorlatban mindazt, amit elmondott a módszer lényegéről. Minden résztvevő kapott személyre szóló segítséget.

 

Jenei Tamás vezetőséf, a „Főzz velünk, reformul!” konyhaprogramunk szakértő-séfje almás-zelleres salátát, frissen sült újhagymás marhahúsgolyókat tálalt zöldfűszeres bulgurral és desszertként egy habkönnyű mascarponés bazsalikomos túrókrémet kínált friss eperrel.

Az egészségkavalkád végén meghívásunkra a Rendészeti Kiképzők Szövetsége előadásában japán katonai harcművészeti bemutató, majd azt követően Komáromi Pisti koncertje zárta a napot.

 

Az biztos, hogy könnyek helyett sok mosolyt láttunk a közel száz ember arcán a hat óra alatt, május 12-én, amikor Aszódon másodszor jártunk rákellenes egészségkampányunkkal.

  

Minden, amit az ismert rákellenes virágunk 12 szirma hirdet: zene, ének, tánc, nevetés, relaxáció, mozgás, egészség, természetes étrend, zöldség gyümölcs, ima, séta, tiszta víz, pozitív gondolkodás, örömteli tevékenység és még az alvás is - a kisbabák babakocsiban érkeztek, ők szundikáltak - itt megvolt. 

 

Jövőre is jövünk, április 13-án a 11. Aszódi Rákellenes Futás és Kerékpározás jótékonysági rendezvény keretében, amelyet A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára ajánlanak kezdetektől. Hálásan köszönjük!

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu