20
May

Pécsen megdöntöttük a rekordot, könnyek helyett…

 

Rekordszámú érdeklődővel, és rengeteg – összesen 536 – vizsgálattal sikeres napot zártunk Pécsen május 18-án A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány tavaszi körútja utolsó állomásán.

Jelen volt az eseményen Dr. Őri László egészségügyért felelős alpolgármester, és prof. Dr. Kiss István A rák ellen… Alapítvány kuratóriumi elnöke, a pécsi rendezvényünk szakmai együttműködő partnere, a PTE Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója, és Girán János munkatársa.

Dr. Őri László és prof. Dr. Kiss István

Az alpolgármester miután megnyitotta az eseményt és szűréseken is részt vett, mert fontosnak tartja a tudatos életvezetést, az egészségmegőrzést, amit interjúban is hangsúlyozott.

  Dr. Őri László és Dr. Czeglédy Ágota

Dr. Csernus Evelin és Dr. Őri László

Délután 2-ig 121 sorszámot adtunk ki, és ezen felül további 22 fő(!) kivárta türelemmel, jókedvűen a rákszűréseket, miközben beszélgettek, InBody testösszetételt és vérnyomást mérettek,valamint tudatos testtartás, izomfeszesség-oldás tanácsadáson vettek részt Pécs közigazgatási főterén, a Széchenyi téren, a Városháza és a Gázi Kászim pasa dzsámija közvetlen közelében megtartott szűrőnapon.

143-an jöttek el Pécsen a Széchenyi térre, így rekordszámú 286 rákszűrést végeztek el az orvosaink, Dr. Czeglédy Ágota fogorvos a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karáról, Dr. Csernus Evelin bőrgyógyász a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáról.

Gyors statisztika szerint volt egy komplex fogászati és bőrgyógyászati – jóindulatú – eset, ami helyszíni adhoc konzíliumot igényelt. Szájüregi rák vagy daganatmegelőző állapot kiszűrés szerencsére nem történt. Bőrdaganat szűrésen már volt problémás képlet több esetben, 5 daganatkiszűrésről, és 3 fénykárosodásból eredő bőrdaganat megelőző állapotról számolt be a bőrgyógyász doktornő a nap végén.

InBody mérések és Alexander-technika módszere is gazdagította az érdeklődőket, míg a reformfalatok megkoronázták a napját az egészségtudatos pécsi és környékbeli lakosoknak.

Wolher Veronika

Közel 50 testösszetétel analízist készített, dietetikai tanácsokat adott és 150 vérnyomásmérést végzett felkérésünkre a velünk dolgozó Wolher Veronika egészségfejlesztő-dietetikus, aki a nap végi összegzésben elmondta a szomorú tényt, hogy csupán 15 százalékban volt 140/90 alatt az emberek vérnyomása. Arra a kérdésre, hogy a magas vérnyomás javítható-e életmódbeli változtatásokkal, a szakember elmondta, a helyes folyadék és sómennyiség fogyasztással, a rendszeres és jó minőségű táplálkozással, valamint a stresszmentes életmóddal jelentősen javíthatjuk a vérnyomásunkat. Szintén mintegy 50 fő élt a helyes testtartás tudatos elérésére vonatkozó tanácsokkal, amit Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanártól kaphattak a rákszűrésekre várakozók.

  Bátori Zsuzsanna

Örömteli volt, hogy javult a nemek közti százalékos arány, 60% nő, 40% férfi és itt több gyermekkel is részt vettek, további statisztikai bontásban 25% idős, 50% középkorosztálybeli és 25% érdeklődő a fiatalabb korcsoportból látogatott el a szikrázó napfényes Széchenyi térre.

 

Gyerekek segítettek magazinokat, mágneseket, Béres cseppeket rakosgatni, egész nap jóhangulatú társaság, színes óriás buborékokat reptetett mögöttünk. A sok érdekes és kedves emberrel való beszélgetés mellett több gyerekszáj-mondandót, sok nevetést, és még segítséget is kaptunk gyerekektől. A várakozás közben könnyed beszélgetés kezdődött a magazinról, a boldogságról, a virágunk 12 színes szirmáról, az apróbb örömökről, egészséges életről.

Körülöttünk többen bekapcsolódtak, érdeklődők voltak, sokan hozzászóltak tapasztalataikat megosztották, voltak akik egyetértő bólogatással, vagy csak mosollyal vettek részt az egészséges életmódról rögtönzött eszmecserében.

Jenei Tamás

Az Életigenlők magazin címlapján látott Kiss Tibi „ki is ő” kérdésben rögtönzött ki-mit-tud szerveződött, kis rásegítéssel kórusban mondták: tényleg, ő a Quimby énekese, de jó, elolvassuk az egész újságot!

Ettől lett még szebb a májusi verőfényes napunk Pécsen, a Széchenyi téren, könnyek helyett…

eletigenlok.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu