Finom, egészséges, egyszerűen elkészíthető melegételek
Bizonyára a „mit főzzek ma?” kérdés sokakban megfogalmazódik nap mint nap. Az, hogy mi kerüljön az asztalra, számos tényező befolyásolja, többek között az ételkészítésre jutó idő vagy a család többi tagjának ízlése. A következő néhány recept példát szolgáltat arra, hogy az egészséges étrendbe beilleszthető ételek kedvelőinek nem kell lemondania a változatosságról és az ízekről, valamint ezeknek a recepteknek az elkészítése nem vesz igénybe túl időt. A gersli, bulgur vagy köles jól kiváltja az unalmas rizsköretet csakúgy, mint a hajdina vagy a reneszánszát élő puliszka. Könnyen, egyszerűen, finomat az egészségünkért!
Zöldséges – rizottó gerslivel
Hozzávalók:
o 80 g csirkemell
o 40g gersli
o 20g vöröshagyma
o 150g zöldborsó
o 150 g csiperkegomba
o 1 paradicsom
o 20g sovány sajt (reszelt)
o 5ml repceolaj
o konyhasó, őrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A gerslit lobogó, sós vízbe tesszük és kb. 25-30 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben olajon átfuttatjuk a vékony karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és paradicsomot, sóval, borssal és a petrezselyemzöld felével ízesítjük, végül kevés vizet aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és a megtisztított, cikkekre vágott gombát és készre pároljuk fedő nélkül. Végül a gerslit összekeverjük a zöldséges raguval, reszelt sajttal és a petrezselyemzöld másik felével megszórjuk
Pikáns csirkenyársak paradicsomos bulgurral
Hozzávalók:
o 100g csirkemell
o 30ml joghurt
o fokhagyma
o citrom
o Piros Arany
o 1 kk. konyhasó
o hurkapálca, alufólia
Elkészítés:
A csirkemellet kockákra vágjuk, beolajozott hurkapálcákra húzzuk (1 nyársra 3-4 darabot). A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és Piros Arannyal és egyenletesen a csirkenyársakra kenjük. Fél órát állni hagyjuk lefedve, hűtőben. Egy sütőlemezt kibélelünk alufóliával és megkenjük vékonyan olajjal, majd ráhelyezzük a nyársakat. Addig sütjük, amíg a hús megpuhul és pirosra pirul a felszíne.
Paradicsomos bulgur
Hozzávalók:
o 60g bulgur
o 2 csomag újhagyma
o 1 csokor petrezselyem
o 5 ek. paradicsompüré
o víz, olaj, só, bazsalikom
A bulgurt jól mossuk át és sós vízben főzzük meg. Az új hagymát kevés olajon enyhén pirítsuk meg, keverjük hozzá a bulgurt, a paradicsompürét és kevés vizet adjunk még hozzá. Ezt a bulgur még fel fogja szívni, de könnyebben lehet majd bánni a körettel. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, a végén ha van akkor friss apróra vágott mentát keverjünk hozzá.
Kefires csirkeragu kurkumás párolt kölessel
Hozzávalók:
o 100 g csirkemell
o 5 ml főzéshez használható olivaolaj
o 8-10 ek. kefir
o 1 ek graham liszt
o kakukkfű, egy csipet só, fehérbors ízlés szerint
Elkészítés:
Kevés olajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, melyet, majd fűszerezés után kevés vizet aláöntve rövid ideig fedő alatt pároljuk, amikor majdnem kész, hozzáadjuk a graham liszttel elkevert kefirt és átforraljuk.
Kurkumás párolt köles
Hozzávalók:
o 5ml repceolaj
o 50 g köles (szárazon)
o 200 ml víz
o 1 csipet só
o kurkuma (az olajban átforgatott kölesre szórunk annyit, hogy beszínezze, majd felüntjük vízzel)
o ½ csokor perezselyemzöld
Elkészítés:
A megmosott, leszárított kölest kevés olajon átfuttatjuk, majd kurkumával megszúrjuk, – ez szépen meg fogja színezni – és körülbelül kétszer mennyiségű vízzel felöntjük és lassú tűzön készre pároljuk. Körülbelül 15 perc alatt megpuhul, ekkor szórhatjuk rá a feldarabolt petrezselymet. Friss, nyers salátával kiegészítve nagyszerű meleg ebéd vagy vacsora ideális fogás.
Bacsó Ágnes
dietetikus
(Fotó: illusztráció)