25
Mar

Elérkezett a tizedik

Idén tíz éves évfordulóhoz érkezett hagyományos tavaszi rendezvényünk, a „Rákellenes futás és kerékpározás”. A szokott időben, április második szombatján kerül rá sor, igaz, nem a korábbi évekből ismert délutáni időpontban…

Hogyan is kezdődött? Tíz és fél évvel ezelőtt az egyik „ötletgazda” úgy tette tiszteletét két rákban elhunyt barátja előtt, hogy halottak napján futva ment mécsest gyújtani a domonyi temetőbe Maródi György (Gyuri) és onnan az aszódi temetőbe Radyk György sírjához – mindkettejük életét rákos betegség zárta le, túl korán. A Javítóintézet akkori igazgatója, Szarka Attila érdeme, hogy a gondolatból rendezvény is létrejött. Mégpedig a Nemzeti Rákellenes Nap április 10-i időpontjához kapcsolódóan, az ahhoz közeli szombati délutánon.

A lebonyolítás rendszere az volt, hogy az intézet udvarán történt a résztvevők regisztrációja, hozzájárulás (nevezési díj) befizetése mellett. További adományok is szoktak érkezni – nem futó-kerékpározó szimpatizánsoktól vagy akár a szervezésben résztvevőktől. Az így befolyt összeget a rendezvény végén vette át A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány képviselője.

Rövid megnyitó, esetleges technikai tanácsok után együtt indult a csapat végig a városon, elöl a futók, mögöttük a kerékpárosok. Az útvonalon a szükséges biztosítást a Polgárőrség szokta ellátni – köszönjük nekik ezúton is. Az összetartozás jeleként mindenki ruháján egyforma szalag lobogott.

A domonyi temetői sírnál mécsest gyújtottunk, szeles időben több-kevesebb sikerrel. A későbbiekben ezt váltotta fel egy nagy mécses, a résztvevők pedig az oda kivitt kopjafára köthettek fel egy-egy szalagot. Természetesen sosem volt kötelező a temetőbe való belátogatás, többen kint is maradtak ez idő alatt a kapu közelében. Utunkat a domonyi iskolánál is meg szoktuk szakítani, ahol frissítésként vizet vehettünk magunkhoz.

Ikladon, majd a Mély úton közelítettük meg az aszódi temetőt. Itt problémát jelentett a meglátogatandó sírok sajnálatosan növő létszáma, ezért a tavalyi évtől egy központi helyen gyújtjuk meg az emlékezés lángját, és itt lehet az együttérzés szalagocskáit a kopjafára felkötni.

A Javítóintézetbe való visszaérkezés után az intézet által biztosított uzsonna jókedvű falatozása közben-után kapta meg mindenki oklevelét és emlékplakettjét.  

Az idei, X. rendezvény kicsit más lesz. Április 14-én délelőtt 10 órától várjuk az érdeklődőket a Javítóintézethez (a „nevezési díj” felnőttek részére 1.000 Ft, gyerekeknek 500 Ft). Az érdeklődők pedig lehetnek azok, akik futnának egy laza 14 kilométeres kört – a korábban jelzett megállásokkal, nem versenyképpen, hanem mindannyian együtt. Lehetnek az érdeklődők azok is, akik kerékpároznának ugyanezen a távon – igencsak mérsékelt tempóban, hiszen a futók mögött, az ő sebességükhöz igazodva. Várjuk azokat is, akik jelenlétükkel kifejeznék szolidaritásukat a rendezvény szellemisége iránt…

És a jubileum alkalmából jöhetnek azok is, akik csupán egészségügyi szűréseken szeretnének résztvenni. Ugyanis idén az alapítvány szűrőkamionja is ellátogat Aszódra, az intézet kapujánál fog parkolni 10 órától 16 óráig. A szolgáltatások pedig, amiket mindenki ingyenesen vehet igénybe ezen idő alatt: bőr- és szájüregi rákszűrés, testzsírszázalék-mérés, dietetikai, valamint bőr- és szépségápolási tanácsadás. Ezenkívül egy látványkonyhával is kedveskednek a rendezvényre látogatóknak, Jenei Tamás séf mutatja be néhány egészséges étel elkészítését.

A rendezvény megnyitására 11 órakor kerül sor a főépület bejárata közelében álló kopjafánál, ami a Javítóintézet elhunyt dolgozóinak és növendékeinek állít emléket. Ezután útnak eredünk a szokott útvonalon: Kossuth utca, „bagi” körforgalom, domonyi temető, domonyi iskola, Iklad, Szent Imre utca, Mély út, aszódi temető leghátsó kapuja, Régész utca, Kossuth utca, Javítóintézet.

A megérkezés, meleg fogadtatás, oklevelek és ajándékok szétosztása után idén a résztvevők meleg ebédet is elfogyaszthatnak – köszönjük az alapanyag-felajánlást Sztán István polgármester úrnak, az elkészítést Czikó Tibor alkalmi főszakácsnak, az infrastruktúrát és az előkészítést a Javítóintézet vezetésének, munkatársainak.   

Várunk mindenkit – de tényleg mindenkit – a X. jubileumi „Rákellenes futáson és kerékpározáson” április 14-én 10 órától. Reméljük, hogy jó hangulatú, emlékezetes alkalom lesz. Rajtunk nem fog múlni, a jó időn még dolgozunk!

A rendezők

Forrás: Aszódi Tükör

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldal



A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu