02
May

Könnyek helyett… tarts velünk Gyöngyösön

Gyöngyösön a kéttornyú templom szomszédságában, varázslatosan kék ég alatt, a virágos Fő téren, szökőkutak és a híres polgármester Dr. Puky Árpád szobra övezetében került sor április 28-án idei tavaszi szűrőkamionos rendezvénysorozatunk ötödik állomására. Minden helyszínre ugyanazt a jól összeállított programot visszük, mégis mindig történik valami helyi, egyedi.

   

„De jó, hogy erre jöttem, régen akartam már ilyen szűrőkamionos programra elmenni, de mindig közbejött valami, most biztos nem véletlen, hogy itt vagyok, és időm is van. És vehetek még egy Béres cseppet? A férjemnek viszem, aki szintén Béres és én pedig Béresné vagyok…” - kezdődött így a kamion körüli kipakolás után néhány perccel 10 óra után egy kommunikatív kedves hölggyel az eszmecserénk. Minden kiderült ebből a párbeszédből… Az emberek odafigyelnek saját egészségükre, fontosnak tartják az egészségmegőrzést, a mozgást, a vitaminok természetes bevitelét és a helyes testtartást is.

Hiesz György polgármester védnökségével, Aradi Mária a Gyöngyösi Vöröskereszt Területi Szervezete vezetője együttműködésével valósult meg az ötödik rákszűrő egészségnapunk. Gyöngyös polgármestere első volt a szűréseken, miközben a helyi média is forgatott, interjút készített a város vezetőjével és néhány szűrésre érkezővel.

 

98 fő, 40-75 év közötti korosztály vett részt szájüregi- és bőrrák szűrőnapon. 196 rákszűrést végeztek el a szakorvosok, hozzávetőlegesen ötvenen vették igénybe a kiegészítő vizsgálatokat a személyre szóló tanácsadásokkal (az időbeliség ennyit enged 6 órában), 63 fő vett részt a Gyöngyösi Vöröskereszt Területi Szervezete által erre a napra szervezett véradáson. 

 

Dr. Kovács Noémi fogorvos a szájüregi rákszűrésen 3 főnél tapasztalt ún. térképnyelvet (lingua geographica), elmondása szerint ez olyan ritka, hogy pályafutása alatt – némi túlzással – összességében nem találkozott ezzel a tünettel ennyiszer. Jóindulatú kötőszöveti burjánzást 5 főnél, rákmegelőző állapotot 5 főnél tapasztalt, továbbá 2 főnél jóindulatú érburjánzást is megállapított.

 Dr. Somogyi Franciska bőrgyógyász-jelölt elmondása szerint seborrhoeás keratosis ún. időskori bőrelváltozás több mint a felénél volt, fibroma (jóindulatú bőrfüggelék) 15%, lichen ruber plamus 1 főnél került megbeszélésre, amire góckutatást javasolt az orvos, cherry angioma – piros jóindulatú bőrelváltozás 10-15 főnél, 1 főnél laphámrák rákmegelőző állapot került kiszűrésre, és egy-két szabálytalan anyajegy problémával 2 fő területi szakrendelőbe került irányításra.

 

Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár az emberek nyitottságát látva, spontán oktatást tartott a szűrésre várakozók számára, hogy addig is, amíg várják, hogy sorra kerüljenek, hasznos tudnivalókat kapjanak az elméletben megtudható tudatos testhasználat élettani hatásairól. Tette ezt azért is, mert a szűrés után már az érdeklődők számára saját testükön tudta megmutatni gyakorlatban mindazt, amit elmondott a módszer lényegéről. A nap folyamán mintegy 50 fő vett részt a testtartás analízisen, többségük idősebb, kisebb hányaduk középkorú volt. Minden résztvevő kapott személyre szóló segítséget. A szakember itt is tapasztalta azt az általános problémát, hogy túl feszes az izomzata az emberek nagytöbbségének (nem a kigyúrt izomzat miatti feszességet jelenti), amelyet instrukcióra sem tudnak elengedni.

 

Dr. Erdei Edit urológus-andrológus által végzett vitamin- és nyomelemszint, zsigerizsír-, testtömeg index-, testzsírszázalék mérésen a résztvevők egyharmada, körülbelül 30 fő – idősebb ember - vett részt. A vizsgálatok nagy százalékában itt is kiderült, hogy a túlsúly számos probléma okozója. A legfontosabb nyomelemekből átlagban közepes hiányt mutattak a vizsgálati eredmények, ezek pótlására kaptak tanácsot személyre szabottan a szűrésen résztvevők. A manapság divatos vitaminszedés egyértelműen nem mutatható ki a vizsgált személyek eredményeiből, tehát kiderült, hogy nem mindig organikus vitaminokat szednek az egészségükre még annyira odafigyelők sem.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404, +36/1-476-0230

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu