13
Apr

Szívünk hasznos jóbarátai – omega-3 zsírsavak

 

Háziorvosként dolgozom, hosszú ideje vallom, hogy a gyógyításnál is fontosabb a megelőzés. 7 éve foglalkozom komplementer orvoslással, az algák egészségre gyakorolt hatásaival. Számomra az alap az a 4 algát tartalmazó, több mint 30 éves kutatómunkán alapuló algakészítmény, amivel régóta foglalkozom és fogyasztom.

Ez a cikk egy nagyon fontos tápanyagról, az omega-3 zsírsavakról szól, ennek is inkább a gyakorlati tudnivalóiról, hiszen erről keveset lehet hallani. De előtte az algákról röviden… ezek az apró élőlények igazi „csodák”, a földi élet nélkülözhetetlen elemei. 3,5 milliárd évvel ezelőtt az első élőlények voltak az egysejtűek után, így szinte minden az algákon fejlődött ki. Mindemellett a Föld oxigén készletének csaknem 90%-át adják, tehát nélkülük nem lehetne élet ma sem a bolygónkon. Több min 25 ezer féle alga létezik, nagy túlélők, a jégkorszakot, a hosszú aszályokat is átvészelték, hőforrásokban és egyéb szélsőséges körülmények között is előfordulnak.

Az alga teljes értékű táplálék, a benne lévő Spirulina platensis a maga 4000 hatóanyagával felülmúlhatatlan, sejtszinten táplál, a Chlorella vulgaris sejt szinten tisztít, méregtelenít, a Haematococcus pluvialis a világ legerősebb antioxidánsát, az Astaxanthint tartalmazza és biztosítja a sejtszintű védelmet, a Lithothamnium calcareum pedig csontritkulást megelőző és gyógyító szerves kalciumforrás. Nagyon erőteljes a készítmény daganatellenes és sejtregeneráló hatása, egyedülálló módon az őssejtek 25%-át tudja aktiválni, erős immunerősítő, keringésjavító, gyulladáscsökkentő, lúgosító hatása van.

Azt mindenki tudja, hogy halat fogyasztani mennyire egészséges. Az algák hatásáról mégis kevesen hallottak, pedig a halak is algákat esznek, a hatalmas bálnák és a tengerek mélyén élő gyakran 2-300 éves kagylók is. Így a halfogyasztással is az alga hatóanyagai jutnak be a szervezetünkbe, fogyasztásuk emiatt ennyire egészséges.

Az omega-3-at a halak – lazac, tőkehal – szintén az algákból tudják összegyűjteni. Ezért az omega-3 olajat többnyire a halakból préselik ki, de van már közvetlenül algából készült omega-3 készítmény is vegetáriánusok részére. Az omega-3 egyetlen hatóanyag ugyan a 4000-ből, viszont kiemelkedően nagy jelentőségű a preventív hatásai miatt.

Mik azok a zsírsavak?

A zsírsavak 3 fő csoportra oszthatók annak alapján, hogy kémiai felépítésükben tartalmaznak-e kettős kötéseket:

– telített zsírsavak (többségében állati eredetűek, szobahőmérsékleten szilárdak),
– egyszeresen telítetlen zsírsavak (többségében növényi eredetűek, szobahőmérsékleten folyékonyak – olajok),
– többszörösen telítetlen zsírsavak  (többségében növényi eredetűek, szobahőmérsékleten folyékonyak – olajok, de a halaknak is magas a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma).

Érdemes előnyben részesíteni őket a kiegyensúlyozott étrendben, kiemelten figyelve az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyiségére.

A telítetlen zsírsavakat további csoportokra bonthatjuk annak alapján, hogy az első kettős kötés hányadik szénatomnál található. Ezáltal megkülönböztetünk omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavakat. Az omega-3 és az omega-6 különösen érdekesek, mert a zsírsavak többségét szervezetünk is elő tudja állítani, ellentétben ezekkel, ezért is nevezzük őket más néven esszenciális zsírsavaknak.

Fontos tényező a hatékonyság szempontjából az omega-3 koncentráció mértéke a sejtjeinkben és az omega 6:3 arány. Ez egy nagyon lényeges arányszám, aminek a normál értéke 4:1 alatt van – az ideális érték 1:1 lenne. Az omega-6-ot nevezhetjük a „rossz”, az omega-3-at és omega-9-et pedig a „jó” koleszterinnek. Sajnos ez az arányszám a tapasztalatok alapján nagyon ritka. Ma a magyarországi átlagarány 40:1 és e fölött van, akár 120:1 is.

Mindkét típusú omega zsírsav létfontosságú lenne a szervezetünk számára, rengeteg omega-6-ot fogyasztunk, omega-3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya.

Kimutatott és tudományosan bizonyított tény, hogyha az omega 6:3 arányszám 4:1 alá kerül, akkor 70%-kal csökken a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedés, halálozás, amelyben Magyarország vezető helyen áll.

Az omega-3 zsírsav a sejtszintű gyulladást hivatott megakadályozni. Amikor az omega 6:3 arányszám eltolódik az egészségtelen, sok telített zsírsavat és omega-6-ot tartalmazó táplálékok (zsíros ételek, sült krumpli, chips, nápolyi, töltött keksz) fogyasztása miatt, akkor a sejtek fala megvastagodik és emiatt a fontos hatóanyagok nem tudnak bejutni, a sejtanyagcsere folyamán keletkezett méreganyagok nem tudnak kiürülni. Ennek következtében sejtszintű, alattomos, „csendes gyulladás” zajlik, azaz a sejt „haldoklik”. Ez a gyulladás zajlik az erek falán is mikro-sérüléseket okozva. A koleszterin ezekre a mikro-sérülésekre rakódik le, a sérüléseket hivatott „betapasztani”. Emiatt szűkülnek be az erek, ha a gyulladás hosszú távon fennmarad. A folyamatos lerakódás a vékony szívkoszorúereknél életveszélyes is lehet, először koszorúér szűkületet, majd teljes elzáródást, szívizom infarktust okozhat. A csendes gyulladás a vérerek gyengítésén keresztül hajlamosít a szívizom-megbetegedésekre is. A véredények mikro-sérüléseinek kijavítása érdekében a máj egyre több koleszterint termel, emiatt lesz emelkedett a vér koleszterin szintje, amely csupán az erek „sebtapasza”.

 Ha nem lenne gyulladás, akkor a koleszterin nem rakódna le az érfalra egy idő után veszélyesen beszűkítve azt, és a májnak sem kellene még több koleszterint termelnie. Félreértelmezések miatt általában az emelkedett koleszterinszintet (tünetet, reakciót) kezelik, mintsem az annak termelését kiváltó gyulladást (okot).

 A legtöbb cég tenyésztett halból sajtolja ki az olajat, hogy minél olcsóbban forgalmazható legyen a termék. Ezek a halak „zsírosabbak” és sok omega-6 zsírsav is van bennük. Az értékes részeket, a hal húsát az éttermekbe és konzervgyárakba küldik, így nagyon alacsony lesz az omega-3 koncentrációja a maradék, szálkás részekből kipréselt olajnak. Amennyiben nem kerül időben feldolgozásra, meg is romlik, ezért kapszulázzák a legtöbb terméket. (Ellenőrzésként jó, ha vásárlás után a kapszulát szétvágjuk és megkóstoljuk).

Az a norvég cég, amelynek az olajával foglalkozom, az omega-3 olajat mélytengeri foltos tőkehalból (vadhal) állítja elő és a teljes hal kipréselésre kerül. Emiatt jóval magasabb az omega-3 koncentrációja, a hatékonysága (a vadhalakban nincs omega-6, míg a tenyésztett halakban igen). Mivel már a hajón 6 órán belül oxigénmentes környezetben palackozzák, így a minősége is a lehető legjobb, mert nem tud oxidálódni. A terméket folyamatosan vizsgálják, az esetleges szennyeződésektől megtisztítják. Ezt az olajat nem kapszulázzák és tartósítószert sem tartalmaz. Biztonságos, hatékony és magas koncentráltságú.

Van egy minőséget jelző érték, az ún. TOTOX index, ami az omega-3 avasodás mértékét mutatja. 1-10 közötti TOTOX értékig alkalmas emberi fogyasztásra, e fölött alkalmatlan.  Ezt a számot kötelező feltüntetni a csomagoláson. (Az európai országokban 26-os szintig engedélyezett a forgalomba hozatala).

Enyhén citromos ízű, mivel természetes cirtomolajjal ízesítik, hogy még kellemesebb zamata legyen. Akár salátára is lehet önteni annak, aki nem szívesen nyeli le az olajat. Hűtés nélkül kb. 2 évig fogyasztható, extraszűz olívaolajjal tartósítják, természetes E-vitamint is tartalmaz.  Felbontás után célszerű hűvös helyen tárolni és 30 napon belül elfogyasztani (bontás után oxigén kerül a palackba, így elindul az avasodási folyamat). Nem kapszulázva, hanem 3 dl-es palackokban forgalmazzák. Napi 1-1,5 evőkanállal kell fogyasztani ahhoz, hogy az omega 6:3 arány garantáltan a normál 4:1 tartományba kerüljön. (Ez kb. 15-20 kapszulának megfelelő mennyiség.)

Az omega-3 zsírsavak főbb hatásai

A szív-érrendszerre gyakorolt hatásain túl rögösödésre kevésbé lesz hajlamos a vér, emiatt kisebb az esély a stroke-ra, szívrohamra.

Köztudott, hogy az agyunk működéséhez elengedhetetlenül szükséges, a koncentráló képességet, gondolkodási funkciókat, emlékezőképességet javítja. Hiperaktív gyerekeknek pl. emiatt kifejezetten jó adni, hiszen a koncentrációfokozás miatt a figyelmüket könnyebb lekötni, ezáltal növeli a tanulási eredményeiket, iskolai teljesítményüket.

Hatására hatékonyan működik az immunrendszer, kevesebb lesz az asztma, ekcéma, övsömör, allergia, candida és rákos megbetegedés. Csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmat.

Ha ez az arányszám eltolódik, az számos egyéb betegség rizikóját fokozza (ízületi gyulladás, 2-es típusú cukorbetegség, depresszió, Alzheimer-kór, immunbetegségek).

Jó módja annak, hogy megtudjuk, mi az, ami egészséges az emberek számára, ha megvizsgáljuk azokat a népeket, amelyek nem szenvednek a különféle nyugati betegségektől. Sajnálatos módon egyetlen ipari ország sem tartozik ebbe a leírásba. Minden olyan ország lakossága, ahol az ipari étrend jellemző, hajlamos a megbetegedésekre.

Dr. Stephan Guyenet, aki számos kutatást végzett a nem ipari országok népességének körében, megállapította, hogy ezeknél a népeknél az omega-6 omega-3 tipikus aránya 4:1-1:4 között mozog. A vadászó-gyűjtögető népeknél, akik jellemzően szárazföldi állatokkal táplálkoztak, ez az arány 2:1 és 4:1 között mozgott, míg az inuitoknál, akik általában tengeri halakat és egyéb tengeri élőlényeket fogyasztottak, az arány 1:4 volt (négyszer több omega-3). Más hasonló népeknél is nagyon jó egészségi állapotot tapasztalt, és azt, hogy ők nem szenvednek azoktól a krónikus betegségektől, amelyek a nyugati országok népességének millióit betegítik meg.

Javaslom, hogy kizárólag csak vadhalból származó, folyékony omega-3-at fogyasszunk, és figyeljünk a TOTOX (avasodási) indexre (10 alatt maradjon az érték).

Tegyünk meg mindent egészségünk megőrzéséért, a betegségek megelőzéséért!

Dr. Boros Judit
háziorvos
+36/30-638-0195

Életigenlők.hu

HASONLÓ CIKKEK: /hu/taplalkozasA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu