30
Jun

A magyar egészségügy napja

 

Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője születésnapján (1818. július 1.) ünnepeljük a magyar egészségügy napját – 1992 óta.

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának felfedezője volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést a vizsgált vagy szülő nőknek. Megoldásként a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során nem talált meghallgatásra.

Halála után sem figyelt fel elképzelésére az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Nemcsak megemlékezésekkel ünnepli Magyarország az anyák megmentőjének születésnapját, hanem országszerte elismeréseket osztanak az egészségügy dolgozóinak, ezen a napon köszönik meg egész éves munkájukat.

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén az egészségügyben dolgozók kitartását, munkabírását, elhivatottságát méltatjuk.

A Semmelweis Nap alkalmából június 29-én a Pesti Vigadóban az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Prof. Dr. habil Hegyi Gabriella MD. PhD, a komplementer medicina nemzetközi hírű szakembere, a Yamamoto Intézet alapító főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kurátora. A díjat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át. Tisztelettel és szeretettel gratulálunk a rangos elismeréshez! Az Életigenlők magazin nyári-őszi összevont számában interjú jelenik meg az elismerés apropóján.

Prof. Dr. Hegyi Gabriella a díjjal

 

Büszkeség, hogy 2020-ban a Semmelweis Napon Prof. Dr. Kiss István, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke vett át Miniszteri Elismerő Oklevelet a daganatkutatásban elért eredményeiért.

Kapcsolódó: Interjú Prof. Dr. Kiss Istvánnal

2019-ben Dr. Juhász György, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány főalapítója orvosi munkásságát ismerte el Batthyány-Strattmann László-díjjal az emberi erőforrások minisztere.

Kapcsolódó: Interjú Dr. Juhász Györggyel

2010 novemberében nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis Nap munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolták, hogy az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését kifejezzék.  A javaslat 2011-ben lépett hatályba, azóta a Semmelweis Nap, az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra számára munkaszüneti nap.

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu