14
Apr

Könnyek helyett...tarts velünk Ferencvárosban

Péntek 13. A reggeli tavaszi eső után kisütött a nap. Ferencvárosban sikeresen lezajlott a Könnyek helyett… tarts velünk! szűrőnap. Nagyon jó volt a fogadtatás, jó volt a hangulat. Volt ún.  "időben észrevett” kiszűrés is, néhány. Ez a lényege az ilyen szűrőnapoknak, meg a gyógyulás esélyeinek, többek között.

Az április 10-i Nemzeti Rákellenes Nap jegyében, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány szervezésében idei második komplex rákellenes életmódtanácsadó nap Zombory Miklós egészségügyért felelős alpolgármester védnökségével, kabinetje és a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat munkatársai együttműködésével, a szűréseket végző szakorvosok Dr. Kovács Noémi fogorvos és Dr. Kovács Anikó bőrgyógyász, valamint Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár közreműködésével valósult meg sikeresen.

A rendezvényen 139 fő vett részt, köztük a IX. kerületi önkormányzat munkatársai közül is sokan, a rákszűrések száma 278 volt. A rákszűréseken résztvevő korosztály 30–75 év közötti volt, örömteli, hogy a közép korosztály (40-59 év) is szép számmal (50%) részt vett. Értékelték, hogy mindenki személyre szabottan kapott tanácsot, kaptak felvilágosítást az önvizsgálat módozatairól, és a kérdéseit mindenki feltehette a szakorvosok és az életmód-tanácsadó felé. A résztvevők nagy többsége egészségtudatos, jellemzően járnak ellenőrzésekre és kezelésekre is, van saját fogorvosa a többségnek.

Két közkedvelt – lazább - kísérő programot is szerveztünk. A Főzz velünk, reformul! egészséges ételek kóstolója nagy siker volt most is, Jenei Tamás séf sok hasznos tanáccsal látta el a szűrések után megkönnyebbülten falatozókat. A quillingart kreatív sarokban papírsodrás technikával többen készítettek maguknak hűtőmágnest különféle formákat megsodorva Koósné Emília vezetésével.

A komplex szűrőnapon mindezeken felül Életigenlők magazint, Béres Cseppet, és egy virág-hűtőmágnest kapták az érdeklődők ajándékba. Örültek, elégedettek voltak.

A fogorvostól kapott összegzés adatai szerint 3 jóindulatú leukoplákia (rákmegelőző állapot), 2 hemangioma (érdaganat) került kiszűrésre, 10-12 fibroma (jóindulatú kötőszövetes burjánzás), amiből 2 főnél indokoltnak tartotta az orvos a szájsebészeti ellátást.

A bőrgyógyásztól kapott összegzés szerint 1 pozitív kiszűrés történt, ami valószínűsíthetően laphámrák és 2-3 anyajegyprobléma is kiderült.

Alexander-technika vizsgálatok ma a stresszes izomzatból eredő testtartásra irányultak. A szakember elmondta, hogy a résztvevők szinte mindegyike feszes, stresszes testtartással él, nem a állnak biztonsággal a talpukon az emberek, hanem a szinte levegőben, erőből tartják meg az egyensúlyukat.

Köszönet Turi Emese parapszichológusnak a helyszíni önkéntes segítségért!

 

HASONLÓ CIKKEK: /hu/fooldalA rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404

Adószám: 19009557-2-43

Bankszámlaszám: OTP 11713005-20034986-00000000

IMPRESSZUM


Created by maiskola.hu