13
Apr

Megjött a tavasz! Mit főzzünk?

 

Végre érkezik a jó idő, kellemesen melenget a napsugár, kizöldül a táj, felvidul a lélek, színesebbé válik, kinyílik a világ. A szervezet is vágyik már ilyenkor az üdeségre, a megújulásra a nyomasztó, egyhangú, fagyos téli hónapok után. Ahogy telnek a hetek, egyre több friss, ropogós harapnivaló terem a kertekben, elárasztják a piacokat a zöld finomságok, amelyekből igazi, ínycsiklandó ételek készíthetők.

 Zöldséglepény

Hozzávalók

  • 1 cukkini

  • 2 édesburgonya

  • 1 póréhagyma

  • 1 sárgarépa

  • 5 dkg zabpehely

  • 5 dkg sajt

  • 2 tojás

  • 2 gerezd fokhagyma

  • fél csokor petrezselyem

  • bors

  • szerecsendió

Elkészítés

A cukkinit, a répát és az édesburgonyát megpucoljuk, és a sajttal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel, aprított póréhagymával és zúzott fokhagymával. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd beleteszünk egy evőkanálnyi masszát,  és kicsit ellapogatjuk. Arra figyeljünk, hogy a lepény ne legyen túl vastag. Mindkét felét megsütjük körülbelül három-három perc alatt. Ha mindenhol szép piros, egy tányérra csúsztatjuk, és papírtörlővel kicsit áttörölgetjük.

Az édesburgonya egészségre gyakorolt hatása 

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz, kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Segít fenntartani az egészséges vércukorszintet, felfrissíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, erősíti a csontokat. Fogyasztása hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Az édesburgonya tartalmazza a legtöbb béta-karotint a zöldségek és gyümölcsök között, amely védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. A béta-karotin csökkenti a gyomor- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, remek gyulladáscsökkentő. Vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a bőr egészségét.

Tejszínes póréhagyma-krémleves

Hozzávalók

  • 2 póréhagyma

  • 2 dl tejszín

  • 2 krumpli

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 5 dkg vaj

  • 1 leveskocka

  • csipet bors

Elkészítés

Megpucoljuk a póréhagymát, és karikákra vágjuk. Kevés zöld részt is tehetünk hozzá. Egy lábosban kevés vajat hevítünk, rádobjuk a póréhagymát, és kevergetés mellett megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, és azzal is sütjük egy-két percig. Felengedjük másfél liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockát, sózzuk, borsozzuk. Hozzátesszük a megpucolt, kis darabokra vágott krumplit, és körülbelül 15 percig főzzük. Ha a krumpli puha, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ismét forralni kezdjük, hozzáöntjük a tejszínt, és simára keverjük. Várjuk meg, amíg néhányat rottyan. Ha sűríteni szeretnénk, egy evőkanál lisztet is keverhetünk a tejszínhez.

A póréhagyma egészségre gyakorolt hatása

Kiváló A-, B-, C- és K-vitamin-forrás, folsav, magnézium, mangán, cink, szelén, kalcium, réz, kálium is található benne. A kempferol nevű flavonoid tartalma miatt véd a rákos sejtek kialakulásától, rendszeres fogyasztása mellett megelőzhető a petefészek-, gyomor-, vastagbél-, prosztatarák kialakulásának esélye. Jó hatással van a keringési rendszer egészségére. Gyulladáscsökkentő hatása van, így enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket. Segít megelőzni a cukorbetegséget, valamint az elhízást. Mérsékeli a magas vérnyomást és a megemelkedett koleszterinszintet, véd az agyvérzéstől, szívrohamtól. Javítja a koncentrációképességet, az agyi funkciókat. Fogyasztása védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, és késlelteti a bőr öregedését. Fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van. Gyógyítja a garat, a gége, a légcső, valamint a hörgők gyulladását, köptetőként is használható.

Zöldséges csirkemell

Hozzávalók

  • 4 csirkemell

  • 25 dkg kelbimbó

  • 3 vöröshagyma

  • 3 sárgarépa

  • 1 dl olívaolaj

  • fél csokor petrezselyem

A páchoz

  • 2 teáskanál mustár

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • bors

Elkészítés

A csirkemellet megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Egy tálba olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a mustárt, borsot, és jól összekeverjük. Beleforgatjuk a húst, és fóliával letakarjuk. Tegyük a hűtőbe legalább két órára. Sütés előtt a zöldségeket megpucoljuk, tetszés szerint kisebb darabokra vágjuk. Az olívaolajat ízlés szerint sózzuk, aprított petrezselymet szórunk bele. A zöldségeket tepsibe rendezzük, ráöntjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkemellet. Meglocsoljuk egy deci vízzel. Forró sütőbe tesszük, és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Közben átforgatjuk a húst és a zöldségeket is. Akkor jó, ha a hús belül puha, tehát könnyen áthatol rajta egy hegyes kés, kívül pedig szép piros.

A petrezselyem egészségre gyakorolt hatása

Tele van A-, C-, E-vitaminnal, így segít a szervezetben lévő gyulladások megszüntetésében. Magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztása hozzájárul a bőr fiatalosságához, feszességéhez, rugalmasságához is. Felpörgeti a gyomor működését és csökkenti a puffadást. Frissíti a leheletet, csökkenti a rossz szájszagot. Segít a húgyúti fertőzések kezelésében, de az epe-és vesekövek ellen is hatásos lehet. A petrezselyemzöldben lévő folsav óvja a szívet. A benne lévő K-vitamin fontos a csontok egészségéhez, C-vitamin-tartalma miatt az immunrendszer számára hasznos. Sok benne a béta-karotin, amelynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedőknek ajánlatos a fogyasztása. Cukorbetegség ellen is hasznos. Antioxidáns tartalma miatt segít a szervezetnek leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait, védi a DNS-t a károsodástól. A petrezselyemzöld a benne lévő apigeninnek köszönhetően véd a ráktól. Főleg az emlődaganatok megjelenési esélyét, illetve a már kialakult daganatok méretét csökkenti.

Tavaszi saláta

Hozzávalók 

  • 3 tojás

  • 4 paradicsom

  • 50 dkg sárgarépa

  • 2 karalábé

  • 1 piros húsú paprika

  • 1 fej jégsaláta

  • 1 cs hónapos retek

  • 3 dl joghurt

  • 2 ek napraforgómag

  • citromlé

  • 1 cs kerti zsázsa

  • petrezselyemzöld

  • kakkukfűág

  • metélőhagyma

  • bors

Elkészítés

A zöldségeket ízlés szerint daraboljuk. Összekeverjük, kis tányérokra halmozzuk. A joghurtba belekeverjük a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Ezt a joghurtos keveréket a darabolt zöldségekre öntjük, majd megszórjuk szárazon pirított napraforgómaggal. A tetejét keményre főtt tojáskarikákkal díszítjük.

Végre érkezik a jó idő, kellemesen melenget a napsugár, kizöldül a táj, felvidul a lélek, színesebbé válik, kinyílik a világ. A szervezet is vágyik már ilyenkor az üdeségre, a megújulásra a nyomasztó, egyhangú, fagyos téli hónapok után. Ahogy telnek a hetek, egyre több friss, ropogós harapnivaló terem a kertekben, elárasztják a piacokat a zöld finomságok, amelyekből igazi, ínycsiklandó ételek készíthetők.

 

Zöldséglepény

Hozzávalók

  • 1 cukkini

  • 2 édesburgonya

  • 1 póréhagyma

  • 1 sárgarépa

  • 5 dkg zabpehely

  • 5 dkg sajt

  • 2 tojás

  • 2 gerezd fokhagyma

  • fél csokor petrezselyem

  • bors

  • szerecsendió

Elkészítés

A cukkinit, a répát és az édesburgonyát megpucoljuk, és a sajttal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel, aprított póréhagymával és zúzott fokhagymával. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd beleteszünk egy evőkanálnyi masszát,  és kicsit ellapogatjuk. Arra figyeljünk, hogy a lepény ne legyen túl vastag. Mindkét felét megsütjük körülbelül három-három perc alatt. Ha mindenhol szép piros, egy tányérra csúsztatjuk, és papírtörlővel kicsit áttörölgetjük.

Az édesburgonya egészségre gyakorolt hatása 

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz, kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Segít fenntartani az egészséges vércukorszintet, felfrissíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, erősíti a csontokat. Fogyasztása hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Az édesburgonya tartalmazza a legtöbb béta-karotint a zöldségek és gyümölcsök között, amely védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. A béta-karotin csökkenti a gyomor- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, remek gyulladáscsökkentő. Vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a bőr egészségét.

Tejszínes póréhagyma-krémleves

Hozzávalók

  • 2 póréhagyma

  • 2 dl tejszín

  • 2 krumpli

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 5 dkg vaj

  • 1 leveskocka

  • csipet bors

Elkészítés

Megpucoljuk a póréhagymát, és karikákra vágjuk. Kevés zöld részt is tehetünk hozzá. Egy lábosban kevés vajat hevítünk, rádobjuk a póréhagymát, és kevergetés mellett megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, és azzal is sütjük egy-két percig. Felengedjük másfél liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockát, sózzuk, borsozzuk. Hozzátesszük a megpucolt, kis darabokra vágott krumplit, és körülbelül 15 percig főzzük. Ha a krumpli puha, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ismét forralni kezdjük, hozzáöntjük a tejszínt, és simára keverjük. Várjuk meg, amíg néhányat rottyan. Ha sűríteni szeretnénk, egy evőkanál lisztet is keverhetünk a tejszínhez.

A póréhagyma egészségre gyakorolt hatása

Kiváló A-, B-, C- és K-vitamin-forrás, folsav, magnézium, mangán, cink, szelén, kalcium, réz, kálium is található benne. A kempferol nevű flavonoid tartalma miatt véd a rákos sejtek kialakulásától, rendszeres fogyasztása mellett megelőzhető a petefészek-, gyomor-, vastagbél-, prosztatarák kialakulásának esélye. Jó hatással van a keringési rendszer egészségére. Gyulladáscsökkentő hatása van, így enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket. Segít megelőzni a cukorbetegséget, valamint az elhízást. Mérsékeli a magas vérnyomást és a megemelkedett koleszterinszintet, véd az agyvérzéstől, szívrohamtól. Javítja a koncentrációképességet, az agyi funkciókat. Fogyasztása védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, és késlelteti a bőr öregedését. Fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van. Gyógyítja a garat, a gége, a légcső, valamint a hörgők gyulladását, köptetőként is használható.

Zöldséges csirkemell

Hozzávalók

  • 4 csirkemell

  • 25 dkg kelbimbó

  • 3 vöröshagyma

  • 3 sárgarépa

  • 1 dl olívaolaj

  • fél csokor petrezselyem

A páchoz

  • 2 teáskanál mustár

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • bors

Elkészítés

A csirkemellet megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Egy tálba olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a mustárt, borsot, és jól összekeverjük. Beleforgatjuk a húst, és fóliával letakarjuk. Tegyük a hűtőbe legalább két órára. Sütés előtt a zöldségeket megpucoljuk, tetszés szerint kisebb darabokra vágjuk. Az olívaolajat ízlés szerint sózzuk, aprított petrezselymet szórunk bele. A zöldségeket tepsibe rendezzük, ráöntjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkemellet. Meglocsoljuk egy deci vízzel. Forró sütőbe tesszük, és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. Közben átforgatjuk a húst és a zöldségeket is. Akkor jó, ha a hús belül puha, tehát könnyen áthatol rajta egy hegyes kés, kívül pedig szép piros.

A petrezselyem egészségre gyakorolt hatása

Tele van A-, C-, E-vitaminnal, így segít a szervezetben lévő gyulladások megszüntetésében. Magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztása hozzájárul a bőr fiatalosságához, feszességéhez, rugalmasságához is. Felpörgeti a gyomor működését és csökkenti a puffadást. Frissíti a leheletet, csökkenti a rossz szájszagot. Segít a húgyúti fertőzések kezelésében, de az epe-és vesekövek ellen is hatásos lehet. A petrezselyemzöldben lévő folsav óvja a szívet. A benne lévő K-vitamin fontos a csontok egészségéhez, C-vitamin-tartalma miatt az immunrendszer számára hasznos. Sok benne a béta-karotin, amelynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedőknek ajánlatos a fogyasztása. Cukorbetegség ellen is hasznos. Antioxidáns tartalma miatt segít a szervezetnek leküzdeni a szabad gyökök káros hatásait, védi a DNS-t a károsodástól. A petrezselyemzöld a benne lévő apigeninnek köszönhetően véd a ráktól. Főleg az emlődaganatok megjelenési esélyét, illetve a már kialakult daganatok méretét csökkenti.

Tavaszi saláta

Hozzávalók 

  • 3 tojás

  • 4 paradicsom

  • 50 dkg sárgarépa

  • 2 karalábé

  • 1 piros húsú paprika

  • 1 fej jégsaláta

  • 1 cs hónapos retek

  • 3 dl joghurt

  • 2 ek napraforgómag

  • citromlé

  • 1 cs kerti zsázsa

  • petrezselyemzöld

  • kakkukfűág

  • metélőhagyma

  • bors

Elkészítés

A zöldségeket ízlés szerint daraboljuk. Összekeverjük, kis tányérokra halmozzuk. A joghurtba belekeverjük a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Ezt a joghurtos keveréket a darabolt zöldségekre öntjük, majd megszórjuk szárazon pirított napraforgómaggal. A tetejét keményre főtt tojáskarikákkal díszítjük.

A retek egészségre gyakorolt hatása

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, tiamin is. Sőt, nem csak maga a retek egészséges, hanem a levele is, ami vasban, karotinban és folsavban jelentős. Fogyasztása jótékony hatással van az érrendszerre. Hasznos epekő ellen, és a bőrproblémákra is jól alkalmazható. Tisztítja a légutakat, segíti a könnyebb légzést. Jótékonyan hat az agy működésére is. A retekfogyasztás nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, mert segíti a méregtelenítési folyamatokat. Tisztítja a vért, segít megszabadulni a káros anyagoktól, és kifejezetten hatékony lehet például sárgaság kezelésében. A retek rosttartalma megakadályozza a székrekedés kialakulását. A retek enyhe természetes vízhajtó, serkenti a vizelet termelődését. A retek leve segíthet gyógyítani a különböző húgyúti fertőzéseket. Segít megtisztítani a veséket, a húgyutakat a különböző méreganyagoktól. A retekben található, antonianin nevű antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek, rendellenességek kialakulásának esélyét. Emellett gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásuk is van.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
(fotók: tasty.hu, nosalty.hu)

Életigenlők.hu

A retek egészségre gyakorolt hatása

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, tiamin is. Sőt, nem csak maga a retek egészséges, hanem a levele is, ami vasban, karotinban és folsavban jelentős. Fogyasztása jótékony hatással van az érrendszerre. Hasznos epekő ellen, és a bőrproblémákra is jól alkalmazható. Tisztítja a légutakat, segíti a könnyebb légzést. Jótékonyan hat az agy működésére is. A retekfogyasztás nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, mert segíti a méregtelenítési folyamatokat. Tisztítja a vért, segít megszabadulni a káros anyagoktól, és kifejezetten hatékony lehet például sárgaság kezelésében. A retek rosttartalma megakadályozza a székrekedés kialakulását. A retek enyhe természetes vízhajtó, serkenti a vizelet termelődését. A retek leve segíthet gyógyítani a különböző húgyúti fertőzéseket. Segít megtisztítani a veséket, a húgyutakat a különböző méreganyagoktól. A retekben található, antonianin nevű antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek, rendellenességek kialakulásának esélyét. Emellett gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásuk is van.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
(fotók: tasty.hu, nosalty.hu)

Életigenlők.hu




A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 1214 Budapest, Kossuth Lajos u. 152.

+36/1-217-0404, +36/1-476-0230

Adószám: 19009557-2-43

IMPRESSZUM

Created by maiskola.hu